BiHMi nismo uvoznici energije, mi smo proizvođači - poskupljenje ne dolazi u...

Mi nismo uvoznici energije, mi smo proizvođači – poskupljenje ne dolazi u obzir

Elektroprivreda BiH uputila je prijedlog za linearno poskupljenje struje za domaćinstva, a nakon što ranije nije prihvaćena inicijativa o uvođenju blok tarifa. Novi prijedlog značio bi poskupljenje za 10 posto za domaćinstva. Ekonomska računica je jasna. Ali različita iz dva ugla posmatranja – ugla sistema i ugla građana.

Matematika je jasna. Elektroprivreda BiH prošlu godinu završila je sa minusom od 140 miliona maraka. Minus treba nadoknaditi, pa je za opstanak nužno poskupljenje struje. Nakon odbijanja blok tarifa novi prijedlog – linearno poskupljenje: 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju.

I sve preko novčanika građana koji, kažu iz sindikata, nespremno dočekuju ovakve najave. Porast izdataka još ni približno ne prate mjesečna primanja.

„I dalje imamo najnižu platu koja iznosi 619 KM, a potrošačku korpu na nivou 3.000. Dakle, ovo poskupljenje će još dodatno otežati život građana. Nikakvo poskupljenje električne energije za građane i radnike ne dolazi u obzir jer mi nismo uvoznici električene energije, mi smo proizvođači električne energije – kao zemlja smo proizvođači električne nergije i možemo sa postojećim resursima zadovoljiti potrebe stanovništva Federacije i cijele BiH“, upozorava Elvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata FBiH.

U Vladi Federacije svjesni ozbiljnosti problema – zaštititi opstanak i funkcionisanje javnog preduzeća, a istovremeno i olakšati građanima

„Vlada Federacije će se odreći dijela svojih prihoda i onim domaćinstvima koji su u stanju socijalne potrebe neće biti povećanja električne energije. Elektroprivreda je bila poslala prijedlog tarifnog postupka kojim bi one koji troše više – više opteretila. FERK to, nažalost, svjestan da odlazi – nije prihvatio“, objašnjava premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP).

Stručnjaci upozoravaju da ni ovakve najave Elektroprivrede BiH neće ići lako kako su zamišljene. Deset posto za brojna domaćinstva ipak bi moglo biti mnogo veće.

„Kad se usporede ovi novi tarifni stavovi, odnosno aktuelni tarifni stavovi – onda vidimo da to nije 10 posto, nego čak ima i 17 posto poskupljenja po određenim tarifnim stavovima, odnosno tarifnim grupama. Tako da negdje je to manje od 10 posto, na većini je 16, odnosno 17 posto“, navodi Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku i bivši direktor JP Elektroprivreda BiH.

Ključ problema, dodaje, ostaje nedovoljna proizvodnja električne energije, a samim tim i smanjen izvoz: „Problem leži u lošem stanju u rudnicima u Koncernu, nema dovoljno uglja za termoelektrane. Termoelektrane ne mogu proizvesti onih potrebnih 5 ili 5,5 miliona megavat sati električne energije Potrebno je riješiti situaciju sa proizvodnjom“.

Na potezu je Federalna regulatorna komisija. A do tada građani u neizvjesnosti. Nadaju se da će ishod biti balans između potrebe za održivosti sistema snabdijevanja električnom energijom i većeg iznosa na računu za struju koji bi ih mogao dočekati.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE