NaslovnicaZDKPolitikaMerdić: Toplo...

Merdić: Toplovod iz TE Kakanj je najbolje rješenje za grijanje Zenice!

Godinama se već raspravlja o tome šta bi bilo pravo rješenje za grijanje građana Zenice, ali i Sarajeva. Rješenje postoji na pola puta između ova dva grada, tačnije  u Kaknju i termoelektrani u tom gradu. Četvrta studija izvodljivosti koju je uradio Mašinski fakultet u Sarajevu pokazala je da bi ovo bio opravdan projekt, a dovođenje toplinske energije samo do Sarajeva koštalo bi više od  200 miliona maraka.

No propustile su vlasti ali i nadležne institucije da uz gradnju autoputa na dionici Sarajevo- Zenica na Koridoru 5c, polože i vrelovodne cijevi. Značilo bi to značajne uštede. Termoelektrana Kakanj posjeduje kapacitet za zagrijevanje ova dva grada, ali i Visokog i Ilijaša. Posebnu korist od projekta imali bi građani Zenice koji godinama imaju problema sa sistemom daljinskog grijanja- kaže Azrudin Husika stručnjak za energetsku efikasnost pri kompaniji CETEOR.

– Za Zenicu je po svim analizama bolje riješenje nego za Sarajevo zato što je kraća udaljenost Termoelektrane Kakanj od Zenice. S druge strane svjedoci smo da pouzdanost sistema daljinskog grijanja u Zenici nije na nivou kakvo je u Sarajevu.
Postojeće toplane u Zenici i Sarajevu otkupljivale bi toplotnu energiju iz TE “Kakanj” te bi istu  energiju dalje distribuirale do krajnjeg  korisnika. Ovakav sistem godinama se uspješno provodi u Kaknju. Svi ekonomsko-finansijski pokazatelji za snabdijevanje toplotnom energijom Sarajeva su pozitivni, navode iz Elektroprivrede BiH, prenosi Hayat.ba
Plinski lobi sprječava projekat toplovoda Kakanj – Zenica
Da li je bilo ozbiljnih razgovora sa čelnim ljudima Grada Zenice na temu toplovoda iz TE Kakanj pitali smo direktora TE Kakanj Envera Merdića koji u kratkom razgovoru za naš portal pojašnjava cijelu situaciju.
– U proteklim godinama bilo je nekoliko razgovora na ovu temu i moram reći da ni kod prošle, a ni kod ove garniture koja vlada Zenicom nije bilo razumijevanja za ovaj projekat. Izrađen je i idejni projekat kojeg je finansirala Elektroprivreda BiH, odnosno TE Kakanj, prema kojem je bilo potrebno obezbijediti oko 70 miliona eura za njegovu potpunu realizaciju, kazao nam je direktor TE “Kakanj” Enver Merdić.
“Odgovorno tvrdim da je to u današnjim okvirima značajno manje i da je postojala volja moglo se pristupiti reviziji projekta koji bi imao brojne prednosti, a najveća je ona koja donosi stabilno i sigurno zagrijavanje domova u Zenici i sigurno jeftiniju cijenu od one koju sada plaćaju građani Zenice. Mislim da iza svega stoji plinski lobi koji radi svojih interesa onemogućava realizaciju projekta toplovoda Kakanj- Zenica”, dodao je Merdić.

 

Prvi čovjek TE Kakanj o mogućnostima zagrijavanja Zenice i Sarajeva govorio je prilikom gostovanja u programu televizije “Hayat”. Kompletan razgovor možete pogledati u videu ispod teksta:

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.