Home Zanimljivosti Memphis preplavljen poklonicima B.B.Kinga

Memphis preplavljen poklonicima B.B.Kinga

0
Memphis preplavljen poklonicima B.B.Kinga

Gomila poklonika pokojnog BB Kinga okupila se na ulicama američke muzičke prijestolnice Memphisa kako bi odali počast legendi bluesa. Orkestar limene muzike svirao je verziju tradicionalne pjesme “When the Saints Go Marching In” krećući se ispred pogrebne povorke s Kingovim lijesom.

Na čelu povorke bio je bubnjar Rodd Bland koji je držao Kingovu vjernu gitaru Lucille. Najviše ljudi bilo je u ulici Beale, gdje je King počeo svirati na cesti i gdje je dobio svoje prvo umjetničko ime – Beale Street Blues Boy, kasnije skraćeno u BB.

King će biti pokopan u subotu u svom rodnom gradu Indianoli u Mississippiju.

Njegove dvije kćeri optužile su njegovu dugogodišnju menadžericu Louise Laverne i asistenta Myrona Johnsona da su ga otrovali. Njihov odvjetnik rekao je da se radi o apsurdnim optužbama i da je u pitanju dio dugogodišnjeg spora oko Kingove imovine i nasljeđa. Zbog tih optužba mrtvozornik okruga Cook u nedjelju je izvršio obdukciju čiji će rezultati biti poznati za šest do osam sedmica. Kontroverza oko trovanja nije pretjerano interesovala ljude koji su jučer slavili njegov život i muziku, piše AFP.

“To se dogodilo Michaelu Jacksonu i Elvisu Presleyu. Uvijek će biti kontroverzi kada legende umru. Bolje da sačekamo i ožalimo ga”, kaže Alvin Long iz Memphisa.

Ono što ljude mnogo više brine je da li će bluz nestati sa odlaskom njegovih “ambasadora” poput Kinga.

BB King umro je 14. maja 90. godini nakon duge borbe s dijabetesom.

Komentari

komentara