In Memoriam: Mulo Hodžić – 11.12.1992.

Mulo Hodžić je umro u 68-oj godini, 11.12.1992.

Grad Visoko, posthumno mu dodjeljuje Povelje za životno djelo 2019. godine

Mulo Hodžić, utemeljitelj KTK Visoko, svjetski čovjek i neko čije ime je znao i Josip Broz kojem je oba puta prilikom dolaska u Visoko bio domaćin, a samo su rijetki u Jugoslaviji mogli biti domaćini Josipu Brozu Titu.

Mulo Hodžić je umro u 68-oj godini života, bilo je to 11.12.1992. godine, iako je bilo ratno stanje ogroman broj Visočana je došao na posljednji ispraćaj čovjeka koji je obilježio razvoj Visokog nakon Drugog svjetskog rata. Umro je kako je i živio, radeći.

Tog dana je kažu kao i uvijek došao na posao prije svih, a nakon ručka u radničkom restoranu sa najbližim saradnicima popio je kafu i rekao: “A sada napravimo jednu radnu strategiju”. Nakon toga je rekao da mu pozovu jedan telefonski broj, sjeo na stolicu i umro. Mnogi njegovi savremenici i oni koji su ga bolje poznavali kažu da je umro i zbog nepravde koja se dešavala oko njega, a čemu se nije mogao adekvatno suprotstaviti, vidio je Mulo puno dalje i jasnije od svih ostalih novonastalih “važnih ljudi” tog vremena koji, da nije bilo rata, u njegovoj Kožari ne bi mogli biti ni poslovođe.

Nepuna tri mjeseca prije smrti Mulo Hodžić je dao i svoj posljednji intervju Televiziji Visoko, bilo je to 15.09.1992.godine. U 18 minuta razgovora sa novinarom Salihom Hadžialićem, a sa ove vremenske distance, rekao je Mulo puno toga, o ratu, Visokom, Kožari, ljudima …

U obrazloženju Povelje za životno djelo Grada Visokog;

Mulo Hodžić je bio dugogodišnji direktor Kožarskotekstilnog kombinata u Visokom. Rođen je 1925. godine, a preminuo 1992. godine u Visokom. Još 1964. godine je imenovan na poziciju generalnog direktora KTK Visoko i od tada za Kombinat, radnike, građane i sve ostale nastupa period rasta u svim segmentima – od broja zaposlenih, rasta standarda stanovništva, upošljavanje kooperanata i to ne samo u domenu kožarsko–tekstilne branše. Prosperitet zajednice liderstvom Mule Hodžića se ogledao i preko razvoja stočarstva, poljoprivrede, trgovine i zdravstva, a on lično je posebno akcentirao obrazovanje, čvrstih uvjerenja da je obrazovanje i ulaganje u obrazovanje mladih ljudi čvrst temelj za dugoročni prosperitet. Prije posljednjeg rata KTK Visoko je bio najveći izvoznik kožarsko–tekstilne industrije Jugoslavije, sa godišnjim izvozom preko 200 miliona američkih dolara. Izvozio je u 60 zemalja širom svijeta te imao predstavništva i maloprodajne objekte u svim značajnim centrima Evrope. Proizvode tadašnjeg KTK Visoko nosile su brojne poznate ličnosti od kojih su sigurno najpoznatiji Josip Broz Tito, Jovanka Broz i Moamer el Gadafi. Mulo Hodžić je nosilac brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, pa je tako odlikovan u dva navrata Ukazom Predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Ordenom rada sa crvenom zastavom. Savjet Narodne odbrane Skupštine opštine Visoko mu je 1971. godine dodijelio naročito priznanje za nesebično zalaganje  i ostvarivanje koncepcije opštenarodne odbrane  i ekonomskom obezbjeđivanju jedinica TO. Dobitnik je Dvadesetsedmojulske nagrade za doprinos razvoju  industrije kože 1984. godine, kao i međunarodnih priznanja za doprinos u razvoju privrede tadašnje Čehoslovačke i SSSR-a. Bio je Poslanik u mandatu 1967-1971. godine u republičkom vijeću Skupštine Socijalističke Republike BiH.