NaslovnicaSvijetMeloni preuze...

Meloni preuzela punu odgovornost za odluku o uvođenju jednokratnog bankarskog poreza

Italijanska premijerka Giorgia Meloni izjavila je u ponedjeljak da je preuzela “punu odgovornost” za prošlosedmičnu šokantnu odluku o uvođenju jednokratnog bankarskog poreza koji je kritikovan zbog nanošenja trajne štete kredibilitetu njene vlade na finansijskim tržištima.

U komentarima za italijanske novine Corriere della Sera, la Repubblica i La Stampa, Meloni je navela da porez od 40 posto nema kaznene namjere prema sektoru.

– Učinila bih to ponovo. Zato što vjerujem da se prave stvari moraju učiniti, to je odluka koju sam donijela (na svoju ruku) – izjavila je ona, a citirala ju je La Repubblica.

– To je osjetljivo pitanje i ja preuzimam punu odgovornost za njega – dodala je.

U nastojanju da ojača svoju političku bazu, italijanska konzervativna vlada objavila je iznenađujuću odluku prošlog ponedjeljka navečer, samo da bi se 24 sata kasnije djelimično povukla razjašnjavajući da postoji ograničenje prihoda – i nakon što je u međuvremenu promijenila prag za primjenu poreza.

Novi porez pogađa povećanje neto prihoda banaka od kamata za 2022. ili 2023. u odnosu na 2021. godinu, iznad određenih pragova.

Izvori su kazali Reutersu kada je ta mjera objavljena jer se očekuje da će trezor povući manje od tri milijarde eura od poreza. Međutim, prije pojašnjenja gornje granice, neki proračuni analitičara iznosili su prihode i do devet milijardi eura.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.