Meldina Ugarak uputila inicijativu za vraćanje novca od kazni za nenošenje maski građanima ZDK

1830

Meldina Ugarak, zastupnica u Skupštini ZDK je na 22. sjednici Skupštine ZDK uputila inicijativu prema Vladi, Kriznom štabu i Ministarstvu unutrašnjih poslova za vraćanje novčanih sredstava građanima i građankama ZDK koji su bili primorani platiti . U svom obrazloženju, zastupnica Ugarak, navodi da je Svjetska Zdravstvena Organizacija dala preporuka o načinima zaštite i preventivnim mjerama koje je neophodno kontinuirano provoditi kako bi se svaki pojedinac zaštitio od virusa COVID-19. U svojim preporukama, nošenje maske nije jedna od mjera. Također, prema ovoj Organizaciji, maske ne mogu spriječiti i onemogućiti zarazu virusom, pa samim tim, neosnovano je naplaćivati građanima kazne zbog nenošenja maske.

Zbog toga, zastupnica Ugarak je predložila da se sve kazne koje su u prethodnom periodu naplaćene od građana i građanki Zeničko-dobojskog kantona, vrate na račune kažnjenih osoba u punom iznosu. Ovo je neophodan i pravedan čin, obzirom da među građanima i građankama ima i onih koji su u doba pandemije ostali bez posla, a ova sredstva su im prijeko potrebna.

Tokom 22. sjednice Skupštine, zastupnica Ugarak je uputila i dva zastupnička pitanja prema Ministarstvu privrede ZDK te Vladi ZDK.

Prvo zastupničko pitanje se odnosi na kriterije pomoću kojih se dodjeljuju subvencije na plate firmama koje su ostvarile gubitke za vrijeme pandemije, a nisu otpuštale radnike. Krajnje je nejasno koji su kriteriji po kojima se dodjeljuju subvencije za pojedine privredne subjekte, dok drugi, koji se nalaze u finansijskim gubicima, bez obrazloženja, bivaju odbijeni. Ovo ostvara prostor u kojem se s pravom može reći da se subvencije dodjeljuju firmama čiji vlasnici su bliski vladajućim strankama.

Drugo zastupničko pitanje je upućeno prema Vladi ZDK o tome kako resorna ministarstva, preko nadzornih organa, unapređuju zatečena stanja u javnim preduzećim ZDK. Teška situacija izazvana pandemijom, uticala je na poslovanje javnih preduzeća i ustanova. Vlada ima mehanizme kojima može pokrenuti rast prometa i poboljšati finansijsku stabilnost, ali i unaprijediti sigurnost i radne uslove svojih uposlenika. Međutim, ne postoje zvanične informacije o mjerama koje su donijeli nadzorni i upravni odbori javnih preduzeća i ustanova. Zbog toga je neophodno dobiti ove informacije kako bi se mogao ocijeniti rad pojedinaca koji primaju naknade za svoj rad, a upitno je koliko se isti kvalitetno obavlja.

 

Visoko co.ba/Meldina Ugarak

Komentari

komentara