Meldina Ugarak pokreće inicijativu za ukidanje Službe za zapošljavanje ZDK

3051

Skupština Zeničko-dobojskog kantona, uz zaključak kojim se nalaže Vladi ZDK da preuzme mjere za konsolidaciju stanja i smijeni Nadzorni i Upravni odbor te menadžment nije usvojila Izvještaj o finansijskom poslovanju Službe za zapošljavanja ZDK, koji je prikazao pozitivno poslovanje u iznosu od 207.955 KM.

Zastupnici su direktoru Ratku Orlandiću (NSRzB) prigovarali što je, uprkos mjerama štednje i skupštinskim zaključkom naložene zabrane zapošljvanja u javnom sektoru, bez konkursa primio na desetine radnika, što su troškovi za materijal, sitan inventar i usluge veći od izdataka za aktivne mjere zapošljavanja, što su ogromni troškovi reprezentacije, utroška goriva… Pogotovo što je broj nezaposlenih veći od 70.000 i u jednak je broju zaposlenih.

– Po ovom ste u toku prošle godine autom prešli 45.000 kilometara. Je li to znači da ste obišli svakog nezaposlenog u ZDK- pitao je Jasmin Duvnjak (SDA).

Orlandić se, vješto branio činjenicom kakao njihov pravilnik o zapošljavanju i ne predviđa obavezu konkursa te da nemaju obavezu da zapošljavaju, nego samo da posreduje u zapošljavanju, a zaposlenika koji ga je tužio zbog primjedbi koje su iznosili i zastupnici, nazvao je psihopatom.

Nažalost, niko ga zbog toga nije upozorio niti ukorio.

Zastupnica Meldina Ugarak (SBB), zbog iznesenih primjedbi, pokrenula je inicijativu da se ukine Služba za zapošljavanja ZDK i formira Služba pri Ministarstvu rada ili nekom drugom ministarstvu.

– Ukupni administrativni troškovi su 1/3, odnosno 7 miliona KM ukupnog budžeta.  Privrednici znaju šta znači milion, a ne 20 miliona KM, koliki je budžet biroa. Za taj se novac mogu otvoriti dvije-tri firme – poručila je Ugarak, koja će svoju inicijativu pripremiti i u pisanoj formi i predati na narednoj sjednici Skupštine.

Predsjednik Kluba DF-a Faruk Hodžić, predložio je da Skupština uputi zahtjev Finansijskoj policiji da s obzirom na nelogičnosti, izvrši reviziju ovog izvještaja, a što je usvojeno i u formi zaključka.

Veća prava borcima

Skupština je jednoglasno podržala Odluku o proširenom obimu prava iz zdravstvene zaštite za branioce i članove njihovih porodica.

Resorni kantonalni ministar za boračku populaciju Fahrudin Čolaković (SDA) kazao je kako je, zbog mogućih zloupotreba, ograničeno da ova prava mogu ostvariti lica stalno nastanjena u kontinutetu najmanje dvije godine u ZDK.

– Proširenje prava odnosi se na zdravstveno osiguranje neosiguranih lica, nabavku ortopedskih i drugih pomagala i njihovu opravku te liječenje i nabavku lijekova – istakao je Čolaković.

Za proširena prava u budžetu je osigurano dodatnih 920.000 KM.

Većinom glasova, uz suzdržanost četiri zastupnika SBB usvojen je izvještaj o implementaciji Akcionog plana provođenja Strategije zapošljavanja ZDK-a za 2014.

 

Komentari

komentara