Meldina Ugarak među pet potpredsjednika SBB-a BiH

Predsjedništvo SBB-a BiH danas je održalo konstituirajuću sjednicu na kojoj je izabrano i pet potpredsjednika SBB-a. Između više kandidata, nakon opširne rasprave, za potpredsjednike SBB-a izabrani su:

– dipl. ing. mašinstva Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije,
– dipl. politolog Admir Čavka,
– dr. specijalista Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona,
– mr. Meldina Ugarak, zastupnica u Skupštini ZDK, i
– mr. Sanela Prašović-Gadžo, šefica Kluba zastupnika SBB-a u Federalnom parlamentu.

Predsjedništvo SBB-a na današnjoj je sjednici usvojilo i zaključak prema kojem su zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona Nedžad Hamzić i Lejla Vuković, zbog nepotizma, klijentelizma i glasanja za zakone koji su nanijeli veliku političku štetu Savezu, isključeni iz SBB-a!

Jednoglasan stav o isključenju Hamzića i Vuković donesen je nakon što je Predsjedništvo prihvatilo izvještaj Radne grupe SBB-a, koja je utvrdila činjenice, odnosno nepotizam i klijentelizam, koji se direktno odnose na Hamzića i Vuković.

Hamzić je, koristeći stranačku i zastupničku poziciju, između ostalog, zapošljavao članove uže porodice i druge sebi podobne ljude, zbog čega je potvrđena i optužnica protiv tri osobe. Vuković je, uživajući poziciju kantonalne zastupnice i dopredsjednice predsjedavajućeg Skupštine TK, za sebe izlobirala zaposlenje, odnosno odlično plaćeno radno mjesto u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, ali i neke druge pozicije za bliske osobe.
Želeći da pogoduje užem članu porodice, Hamzić je inicirao i lobirao za SBB-u apsolutno neprihvatljive izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju TK, prema kojima bi se prosvjetnim radnicima s potvrđenom sudskom optužnicom teže krivične odgovornosti omogućilo da nastave raditi s djecom, bez suspendiranja s radnog mjesta.

Predsjedništvo SBB-a sve navedeno smatra neprihvatljivim i nedopuštenim te na ovaj način šalje vrlo snažnu političku poruku svim članovima i funkcionerima Saveza, ali i građanima i javnosti da SBB ni pod koju cijenu ne odustaje od svojih temeljnih stranačkih principa, a to je borba za društvo jednake šanse.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.