Čokoladni raspucanci su suhi kolačići, koji se najčešće prave tokom novogodišnjih praznika. Iako imaju hrskavu koricu, iznutra su veoma mekani i imaju intenzivan okus.
Imaju interesantan izgled i vrlo ih je jednostavno napraviti, a možete ih praviti i u bijeloj verziji s okusom limuna.
Za ove čokoladne kolačiće potrebno je:
- 200 grama brašna
- 200 grama čokolade za kuhanje
- 100 grama sitnog šećera
- dvoje jaja
- 50 grama maslaca
- pola kašičice praška za pecivo
- jedna kašičica ruma
- prstohvat soli
- šećer u prahu
Priprema:
Najprije rastopite čokoladu i maslac. Za to vrijeme, u jednoj posudi pomiješajte brašno i sol. U drugoj posudi umutite jaja, rum i 50 grama sitnog šećera. Ovu smjesu je potrebno mutiti dok se šećer ne istopi.
Rastopljenu čokoladu i maslac spojite s jajima i dodatno umutite. Kada smjesa bude jednaka, kašikom postepeno dodajte brašno. Važno je da se sastojci takoreći povežu. Posudu pokrijte foliju i ostavite u frižideru između dva i četiri sata jer smjesa mora biti tvrda prije pečenja.
Kada je smjesa spremna, uključite rernu na 170 stepeni. Kašičicom uzimajte dio po dio smjese i formirajte kuglice po željenoj veličini. Kuglice prvo uvaljajte u ostatak sitnog šećera pa onda u šećer u prahu.
Tepsiju obložite papirom za pečenje pa redajte kuglice s razmakom od dva centimetra. Potrebno ih je peći tek 10 minuta, kako bi punjenje ostalo mekano.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.