NaslovnicaBiHMehmedović po...

Mehmedović ponio titulu „Najaktivniji parlamentarac“

Šemsudin Mehmedović ponio je titulu „Najaktivniji parlamentarac“ u BiH. Ova titula je dodijeljena za juni 2022.

Njegova aktivnost kao parlamentarca, zastupnika u PS BiH, vrlo je intezivna iz mjeseca u mjesec. Jedan je od izuzetno rijetkih parlamentaraca koji se izdvaja po stalnom i upečatljivom javnom angažmanu. Mehmedović se kao parlamentarac ne uklapa u ovdašnju sliku „ćutologa“, „uhljeba“ koji se skriva od javnog diskursa,. „slijepog poslušnika“ i „nijemog dizača ruku“ već otvara teme o kojima drugima parlamentarcima ne pada na pamet da dotiču, otvaraju i o njima još javno progovore kako se ne bi izlagali riziku da ulaze u sukob sa dugima zbog vlastitog angažmana i otvorenog i javnog iznošenja vlastitog mišljenja. Bitne odrednice su i njegova socijalna osjetljivost te dostupnost običnim građaanima za sugestije.

BiH su potrebni parlamentarci na svim nivoima koji su spremni ličnim angažmanom u javnom prostoru propitivati teme od društvenog značaja. Mehmedović se po tome izdvaja od većine drugih parlametaraca a njegove aktivnosti u javnom i medijskom prostoru su impresivne.

Agencija Atrakcija uvela je proglašenje na mjesečnom nivou najaktivnijih članova parlamenta na svim nivoima u BiH – od općinskih vijeća do kantonalnog, entitetskog i državnog parlamenta.

Svakog mjeseca bit će izvršena nova proglašenja najaktivnijih parlamentaraca, a na kraju godine bit će proglašeni i najaktivniji parlamentarci godine.

Parlamentarci u BiH, posebno oni na entitetskom i državnom nivou, nose određenu stigmu i izloženi su često i s pravom preziru medija i javnosti zbog omjera aktivnosti i primanja. Zbog onih neaktivnih trpe i oni parlamentarci koji vrijedno rade u zajednici, odgovorno se odnose prema svom poslu kojem su potpuno posvećeni u interesu građana, društva i države.

Želimo ukazati na one poteze i uloge gdje se o parlamentarcima može vidjeti drugačija, pozitivna slika i ukazati na model prema kojem parlamentarci svojim potezima i aktivnostima rade u interesu građana, društva i države.

Jedan od modela realizacije u narednom periodu će biti i prijava za proglašenje od strane građana.

Kriteriji koji se uzimaju u obzir osim djelovanja u Parlamentu su istupi u javnosti i pokretanje inicijativa kroz Parlament ili u javnosti, te spremnost da se progovori o temama o kojima se iz kruga parlamenataraca najčešće šuti.

Važno je da se u javnosti daje ocjena svakog javnog radnika, a naročito parlamentaraca, poslanika i vijećnika zbog njihovog direktnog izbora i zbog nemogućnosti njihove smjene za 4 godine.
Jedan od našeih narednih fokusa bit će i socijalna osjetljivost te dostupnost običnim građaanima za sugestije kao segmenti koji se moraju uzeti u obzir.

Atrakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.