Mehmed Klepo na likovnoj koloniji u Srebrenici

U organizaciji Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje i Župe Srca Isusova Zvornik-Srebrenica, te uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Vrhbosanske nadbiskupije, Općine Srebrenica, Kruha Sv. Ante i drugih donatora u Srebrenici je započela Druga Međunarodna likovna kolonija-Srebrenica 2017.

I ove godine umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Srbije i okruženja žele svojim djelima sudjelovati na izgradnji mira na ovim prostorima!

Djela koja nastanu ovih dana bit će darovana Župi Zvornik-Srebrenica i izgradnji Franjevačkog Međunarodna centra za dijalog, mir i pomirenje!

U radu likovne kolonije sudjeluju uglavnom akademski kipari i slikari: Anto Kajinić, Dejan Duraković, Marko Živković, Mehmed Klepo, Zvonimir Perak, Josip Mijić, Kristina Ćavar, Duško Lalić, Ratko Jolić, Miljenko Miholjčić i drugi.

Pored rada na umjetničkim djelima umjetnici će se upoznati sa životnim okolnostima ovih prostora te povijesnim vrijednostima od rimskog Minicipija, preko korijena Franjevačke povijesti te kroz Memorijalni centar o događanjima u posljednjem ratu i kakve su perspektive života i suživota ovog dijela Bosne i Hercegovine!

Druga Međunarodna likovna kolonija Srebrenica 2017. je otvorena misnim slavljem i zazivom Duha Svetoga u crkvi Sv. Marije u Srebrenici. Organizator kolonije je župnik fra Joso Oršolić uz stručnu i svesrdnu pomoć profesora fra Nikole Bošnjaka, velikog pobornika likovne umjetnosti franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Otvarajući koloniju fra Joso je najiskrenije zahvalio potpori Vlade Republike Hrvatske kao i svim darovateljima umjetnicima koji su došli na otvaranje rada likovne kolonije kao i onima koji će se uključiti tijekom ovih dana ili samo prilogom svojih djela. Djela Druge međunarodne likovne kolonije Srebrenica 2017. moći će vidjeti svi zainteresirani građani Srebrenice, Zvornika, Bratunca, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Orašja, Vinkovaca, Osijeka, Vukovara, Zagreba, Beograda, kao i drugih zemalja u okruženju.

vi-net