Mehmed Baždarević: Misimovića ćemo staviti u kopačke

577

Nogometna selekcija BiH u Sarajevu će se okupiti 3. juna, kada će i zvanično krenuti pripreme za kvalifikacijski meč protiv Izraela, koji se igra 12. juna u Zenici.

Selektor BiH Mehmed Baždarević ne krije da je zabrinut zbog manjka minutaže svojih najboljih igrača, ali isto tako tvrdi kako je uvjeren da će upravo oni na terenu biti najbolji.

Višća najstandardniji

Gledajući statistiku naših nogometaša u Evropi, jasno je da većina zmajeva sjedi na klupi, a raritet je da su najstandardniji zapravo stoperi. Šunjić, Vranješ, Cocalić i Bičakčić igraju redovno za svoje klubove, s tim što pomenuta četvortka konkuriše za jedno mjesto u ekipi, s obzirom na to da je pozicija lijevog stopera rezervisana za Emira Spahića, koji se oporavio i počeo sa treninzima. Ukoliko bude u potpunosti zdrav, Spahić će konkurisati za sastav, uprkos činjenici da je napravio pauzu.

Pauze su napravili, ali ne prinudne, i ostali bh. igrači. Bešić nakon susreta protiv Austrije nije odigrao ni minutu u Evertonu, baš kao ni Ibišević, a minimalnu minutažu ima i Džeko.

Najstandardniji bh. igrači iz veznog reda su Miralem Pjanić, te Edin Višća, koji se nalazi u odličnoj golgeterskoj formi, a nešto pristojniju minutažu u posljednje vrijeme ima i Izet Hajrović. Medunjanin, Mujdža, Prcić i Đurić igraju na kapaljku, pa je Meša na velikim mukama kako sastaviti početnu jedanaestorku – da li se odlučiti na igrače koji su u formi ili na već provjerena imena?

– Ne sumnjam u to da će Džeko i ostali dati maksimum na terenu. Da, predstavlja nam problem što nemaju dovoljnu minutažu, ali to može biti i dobro, jer znam da su željni igre, kratko je kazao Baždarević, koji će imati priliku surađivati sa Zvjezdanom Misimovićem, ali ne na onaj način na koji je prvobitno to želio.

Meša je, naime, Misimovića htio vidjeti kao dio ekipe, a dobio ga je kao dio stručnog štaba, s obizrom na to da se Misimović odlučio oprostiti.

– Stavit ćemo ga u kopačke, kaže Baždarević, koji je pohvalio dobar potez N/FS BiH.

Omiljen u svlačionici

– N/FS BiH je pokazao respekt prema Misimoviću i želju da ga zadrže blizu A selekcije, čiji je rekorder. To je i za njega veliko, jer dobar dio života je proveo u dresu ekipe, a sada će ponovo na neki način biti tu, s tim što će imati nešto veća tehnička zaduženja. Zadovoljan sam i sretan što je Misimović s nama, jer je omiljen u svlačionici i igrači će uz njega sigurno biti motivisaniji, s obzirom na to da uživa veliko povjerenje. radujem se radu s njim, naglasio je Baždarević, koji će period do okupljanja u Sarajevu provesti posjećujući igrače koji igraju malo ili nikako, kako bi im još jednom dao svoju podršku.

Otpada meč protiv Turske

Iako je postojala opcija da nogometna selekcija BiH 15. juna odigra prijateljski meč protiv Turske u Istanbulu, od generalnog sekretara N/FSBiH Jasmina Bakovića saznajemo kako je vjerovatnije da ovog susreta neće biti.

– Do kraja sedmice ćemo znati konkretnu informaciju, ali uslovi koji su nam ponuđeni jednostavno nisu prihvatljivi i male su šanse da se to promijeni, kaže Baković, koji tvrdi da BiH, u slučaju da se meč protiv Turske ne odigra, neće tražiti novog protivnika.

Komentari

komentara