Lokalne TemeMedžlis Islamske zajednice Visoko: Visoko za Palestinu

Medžlis Islamske zajednice Visoko: Visoko za Palestinu

Ne žaleći truda i sredstava u subotu je u Visokom pod rukovodstvom Odjela za brak i porodicu MIZ Visoko organizovan prodajni bazar gdje su prikupljana sredstava za pomoć palestinskom narodu u Gazi i drugim mjestima Palestine, gdje su izloženi zaista brutalnim napadima, ubijanju i uništenju njihove imovine i kulturnih dobara.
Bosna je paradigma stradanja kao i Palestina.

Zato ne čudi što se za tri sahata sakupio značajan iznos (blizu 10.000 KM). U aktivnostima bazara učestvovali su i članovi Mreže mladih MIZ Visoko. Ovo je bio jedan od bazara pored onoga u organizaciji Aktiva vjeroučitelja u IC Hanovima i na platou ispred Bijele džamije.

Učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Visokog koji pohađaju vjeronauku, tražili su od svojih vjeroučitelja odgovor na sve ono što se dešava u Palestini, i posebno u Gazi. Djeca gledajući patnje, teror i masakriranje njihovih vršnjaka u Gazi, pitala su svoje vjeroučitelja da li oni (učenici) mogu uradili bilo šta što bi pomoglo djeci i drugim civilima u Palestini.

Vjeroučitelji su ponudili učenicima koji znaju učiti u Kur'anu da prouče zajednički cijeli Kur'an (Hatmu) za 25-30 minuta sa nijetom da to bude njihova Dova za palestinsku djecu. U Kur'anu ima mnogo ajeta koji su u formi dove, i najbolje su dove upravo kur'anske dove, a posebno kada ih prouče djeca koja grijeha nemaju. Učenici su ovaj prijedlog odmah prihvatili i u Bijeloj džamiji u Visokom i Islamskom centru Hanovi u subotu, poslije podne namaza proučili Hatmu (cijeli Kur'an). Obzirom na veliki broj prijavljenih učenika-učača, dodijeljeno je svakom učeniku određen dio (stranica) iz Mushafa, i u isto vrijeme u Bijeloj džamiji i u IC Hanovi proučena je Hatma i Dova za palestinsku djecu.

Iako prvobitno nije bio planiran humanitarni Bazar, roditelji učenika i učenici koji nisu mogli učiti Hatmu, tražili su da i oni uzmu učešće i da daju podršku palestinskoj djeci. Vjeroučitelji su u subotu bili posebno ponosni na svoje učenike jer su dvije visočke džamije bile pune djece koja uče Kur'an, a prikupljenih 6 700 KM na dječijim Bazarima jasno govori kolika je snaga naših učenika i njihovih roditelja.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE