NaslovnicaLokalne TemeMedžlis Islam...

Medžlis Islamske zajednice Visoko: Obavijest o hadžu

Medžlis Islamske zajednice Visoko vas obavještava da je Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH dostavio informaciju o organizaciji ovogodišnjeg hadža, shodno dopisu Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije koje je odredilo kvotu za hadžije iz Bosne i Hercegovine. Ured za hadž je kao i proteklih godina, odredio kvote po muftijstvima i medžlisima. Raspored po muftijstvima urađen je na bazi četverogodišnje analize, a na temelju toga, Medžlis IZ Visoko ima kvotu od 35 hadžija.

Uslovi za prijavu na hadž:
1. Ne smije biti stariji od 65 godina, na dan 15. jula 2022. godine;
2. Mora imati primljene dvije doze odobrenih vakcina protiv COVID-19 (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca i Jonson) s tim da ako su primljene dvije doze drugih vakcina, treća doza mora biti sa jednom od nabrojanih. Ako će proći osam mjeseci od primljene druge doze vakcine, na dan 01. juna 2022. godine, mora se primiti i treća doza;
3. Mora primiti vakcinu protiv meningokoknog meningitisa ( ACWY-135 “žuti karton”);
4. Pasoš mora biti važeći najmanje do 01.12.2022. godine;
5. Fotografije moraju biti s bijelom pozadinom, formata kao za pasoš;
6. Prije putovanja uraditi PCR test, koji ne smije biti stariji od 72 sahata.

Preporuka: PREDNOST KOD PRIJAVE ZA HADŽ IMAJU OSOBE KOJE PRVI PUT OBAVLJAJU HADŽ.

Instrukcija:
U ovoj fazi će se evidentirati kandidati koji ispunjavaju Preporuku i gornje uslove, a o uplati i dokumentaciji obavijestit ćemo vas naknadno.

Rok za prijavu:
Krajnji rok za evidentiranje kandidata je 05. maj 2022. godine do 12:00 sati.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.