Medžida Alihodžić iz džemata Buci prva na takmičenju sarajevskog Muftiluka u kategoriji općeg znanja

Nakon osvojenog prvog mjesta na kvizu Svijet islama MIZ Visoko sjajni rezultati i na takmičenju sarajevskog muftiluka

1333

Džemat Buci, područje općine Visoko, udaljen je 3 km od grada, a nalazi se na putu Visoko – Kiseljak. To je jedinstvena džamija u svijetu, a njena prepoznatljivost se ogleda u pet šerefeta na minaretu. Svečano otvorenje ”Beš šerefe” džamije bilo je 1. septembra 2009. godine. Za kratko vrijeme, ovaj džemat je postigao zapažene rezultate, koji se ogledaju u edukaciji djece i omladine. Dolaskom imama Ermina ef. Ahmića 2013. godine, rad sa polaznicima mekteba je podignut na viši nivo. Oko 70 polaznika vjerske pouke, dane u mektebu provode vrijedno, aktivno i radno, što dokazuju i brojni uspjesi.

dzemat“Dolaskom u ovaj džemat, zatekao sam oko sedamdesetero djece koji pohađaju mektebsku nastavu. Međutim, obzirom na veličinu džemata, taj broj može i treba da bude daleko veći. Svakodnevnim radom i trudom, te uspješnim odnosima sa džematlijama, uz Allahovu pomoć, borit ću se da povećam interesovanje za džemat općenito, a posebno rad sa djecom. Svaki imam ima posebnu strategiju i program rada, za mene je to uspješan i kvalitetan rad u nastavi, kako bih kod djece i omladine povećao znanje i ljubav prema našoj jedinstvenoj i čistoj vjeri. U duhu Islama i uz Allahovu pomoć, moj put je usmjeren u pravcima odgoja i obrazovanja naših nasljednika, naše vrijedne djece. Moja vodilja je Kur'an i naš uzoriti Poslanik“ – ističe ef. Ahmić.

medžida alihodžić  (3)

Istinitost ovih riječi je vidljiva u postignutim rezultatima. Džemat Buci je „Kviz svijet islama“, MIZ Visoko, osvojio dvije godine uzastopno, i to 2014. i tekuće 2015. godine. Ove godine na mektebskom takmičenju MIZ-e Visoko, u kategoriji općeg znanja, Medžida Alihodžić osvojila je prvo mjesto i plasirala se na muftijsko takmičenje. Na održanom muftijskom takmičenju u Sarajevu, 3. maja tekuće godine, Medžida kao predstavnik Medžlisa islamske zajednice Visoko, džema't Buci, odnosi glavnu nagradu, prvo mjesto u kategoriji općeg znanja. Kao pobjednica i ovog takmičenja, predstavljati će Muftiluk sarajevski na finalnom mektebskom takmičenju, na nivou Rijaseta IZ u BiH.

Ove prestižne rezulate ne bi postigli bez mukotrpnog rada ef. Ahmića i mektebskih polaznika. Mirisni cvijet, koji je svojim uspjesima i pobjedama zamirisao kako džemat Buke i njihovo mjesto, tako i čaršiju Visoko, ali i Muftiluk sarajevski, je učenica 9. razreda Medžida Alihodžić. Ponos i dika svojih roditelja, vjeroučitelja, džematlija i nastavnika, je zaista poseban dar, talenat i vrijednost od Uzvišenog Allaha dž. š.  Redovnim odlaskom u mekteb, nesebičnim trudom i zalaganjem, pokazala je da se vrijedan rad uvijek isplati.

medžida alihodžić  (4)

Velika je čast i uspjeh, što jedan mali džemat, te MIZ Visoko sa svojom predstavnicom je učesnik na najprestižnijem takmičenju Rijaseta IZ u BiH. Hvala čestitoj učenici i vrijednom mualimu, te njenim roditeljima, koji su odgojili ovaj biser grada Visoko. Uz iskrene čestitke na dosadašnjim visokim rezultatima, želimo vam što bolji plasman na finalnom takmičenju na nivou Rijaseta IZ u BiH.

Komentari

komentara