NaslovnicaLokalne TemeMedresa "Osma...

Medresa “Osman ef. Redžović” u Visokom: Drugo šljeme na objektu iz 1995. godine

Uprava Medrese “Osman ef. Redžović” jučer je za izvođače radova koji su angažirani na projektu izgradnje novih učionica u dijelu kampusa ove obrazovne institucije organizirala svečani ručak, a povodom šljemena, odnosno završetka krovo-pokrivačkih radova.

Kako je za Preporod.info kazao direktor Medrese Dženan ef. Handžić, dosadašnji radovi se odvijaju predviđenom dinamikom, dok bi se za neke dionice moglo kazati da su realizirane u rekordnom vremenu.

– Zahvaljujući viziji tadašnjeg direktora Džemala ef. Salihspahića, prvobitni objekat, građen 1995. godine, statički je predvidio mogućnost izgradnje dodatnog sprata. Tim radovima smo pristupili početkom aprila i evo, za manje od sedam kalendarskih sedmica i manje od 40 radnih dana smo skinuli stari krov, uradili ploču, zidove i digli novi krov – kazao je Handžić.

Medresa Handžić.webp - Medresa
Direktor Handžić pokazuje datum izgradnje prvog krova, ispisan rukom prvog direktora Džemala ef. Salihspahića

U ovaj projekat se ušlo zbog sve većeg interesa za školovanje u Medresi “Osman ef. Redžović” i rezultata koje ona ostvaruje na lokalnom i međunarodnom nivou, pa se već dvije godine u prve razrede upisuje po tri nova odjeljenja, što je iziskivalo i opremanje novih učioničkih prostora.

– Cilj nam je da do početka nove školske godine, odnosno do početka septembra 2021., dakle za manje od pet mjeseci, izgradimo i u potpunosti opremimo novi sprat školske zgrade sa pet učionica, holom, mokrim čvorom i jednom kancelarijom ukupne površine preko 400 m2. Paralelno sa proširenjem školske zgrade započeli smo i radove na opremanju jednog paviljona površine 315 m2 u potkrovlju đačkog doma, gdje će biti smješteno 40 kreveta u deset učeničkih soba sa pripadajućim prostorijama. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom i nadamo se da će ovaj krajnje ambiciozan, skoro nerealan plan, uz Allahovu pomoć ipak biti realiziran – rekao je Handžić.

Nove učioničke prostorije bit će izgrađene u skladu sa visokim pedagoško-tehničkim standardima, dok će u nekim segmentima Medresa “Osman ef. Redžović” postati i pinior u Bosni i Hercegovini u realizaciji odgojno-nastavnog procesa.

Foto: Preporod.info

Unatoč mnogim neizvjesnostima, posebno zbog pandemije korona virusa i nestabilnih ekonomskih prilika, Medresa je krenula u realizaciju ovog projekta, kako je kazao direktor Handžić, crpeći snagu iz povjerenja učenika i njihovih roditelja u ovu kuću, te podrške vakifa koji su prepoznali nastojanja da se generacijama koje dolaze izgradi škola koju zaslužuju.

– Medresa je do sada evidentirala 553 vakifa. Od početka ove kalendarske godine evidentirano je novih 45 vakifa, koji su uvakufili 151.021 KM. Među njima je i deset generacija naših maturanata, koje su do sada uvakufile skoro 50.000 KM. Njihov čin podrške je više od ovog iskazivog brojkama, to je dokaz da je Medresa njihova druga kuća iz koje su ponijeli vrijednosti za cijeli život, što govori da samo na pravom putu i da gradeći mlade ljude gradimo bolju budućnost društva u Bosni i Hercegovini – kazao je Handžić.

I jučerašnji događaj je svjedočio upravo njegove riječi, jer su svečanom ručku za izvođače radova prisustvovali i četvorica bivših učenika Medrese, koji su i prije 26 godina, tada kao učenici trećeg razreda Medrese, bili na šljemenu kada se zgrada pokrivala prvi put.

– Svi učenici su tada doprinosili izgradnji naše škole. Znali smo kopati kanale za vodu, istovarati blokove i crijep, čistiti građevinski otpad. Ništa nam nije bilo teško. Danas možemo kazati, ne samo da se vizija koju je tada imao naš direktor Džemal ef. Salihspahić ostvarila, nego da je pod rukovodstvom sadašnjeg direktora i našeg kolege Dženana Handžića, ta vizija dobila i neke nove dimenzije. Svjedočimo nastajanju jednog evropskog, a islamskog odgojno obrazovnog kompleksa, i sretni smo što smo bili i što jesmo dio svega toga – kazao Emir Isović, je jedan od petorice đaka sa slike (treći s lijeva na desno), danas magistar kulturoloških studija i freelance dizajner.

Foto: Preporod.info

Uz njega, jučerašnjoj svečanosti prisustvovali su i Haris ef. Mehmedagić (prvi s lijeva na desno), danas uposlenik privatne firme u Visokom, zatim Adnan ef. Muminović (drugi s lijeva na desno), urednik u Media centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te Nedžad ef. Balta (četvrti s lijeva na desno), danas imam džemata Arnautovići, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Visoko.

Na prvobitnoj fotografji se nalazi i Almir Zahirović – Hladni (peti s lijeva na desno), tada radnik GP Zvijezda, te Abdurrahman ef. Zukan, koji se danas nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Visoko.co.ba/Preporod.info

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.