NaslovnicaLokalne TemeMedresa "Osma...

Medresa “Osman-ef. Redžović”: Spremni za nova otkrića

Ove sedmice počinje jesenja četrnaestodnevna arheološka kampanja na srednjevjekovnom lokalitetu Čajangrad. Kao i uvijek, prije početka samih radova, protekli vikend od niskog rastinja je očišćen prostor gdje će se vršiti arheološkii radovi. Medresa “Osman-ef. Redžović” će i ovoga puta uzeti aktivno učešće u kampanji.

“Sve je spremno, ali ovoga puta možemo kazati da smo još spremniji. Naime, u želji da sačuvamo zdravlje naših učenika ali i da ne prekidamo arheološke radove na Čajangradu u vrijeme kada pada slabija kiša, odlučili smo kupiti devet pari čizama, devet kabanica i dvije termos boce za čaj ili kahvu. Mi vodimo brigu o našim učenicima koji se kao arheolozi – volonteri prijave za arheološka istraživanja na Čajangradu. Pored plastičnih kaciga koje smo još ranije nabavili sada imaju sve što im je potrebno za siguran rad na srednjevjekovnoj utvrdi koju već godinama sa arheolozima iz Visokog i Sarajeva iskopavaju. Hvala učenicima volonterima, ali hvala i vakifima koji nam omogućavaju da razvijamo duh patriotizma ali i da naučimo osnovnim arheološkim saznanjima. Zasigurno da svaki alumnista naše medrese odlazi obogaćen jednim nesvakidašnjim iskustvom koje nudi arheologija. U narednom periodu ćemo vas obavijestiti o detaljima sljedeće četrnaestodnevne arheološke kampanje poslije koje ćemo vam detaljnije opisati sve ono što smo ove godine otkrili i kakvi su nam naredni ciljevi u istraživanju ovog značajnog srednjevjekovnog arheološkog lokaliteta”, poručio je prof. Emir Uzunalić.

Visoko.co.ba/Medresa

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.