NaslovnicaLokalne TemeMedresa “Osma...

Medresa “Osman-ef. Redžović” Sedmicom bosanske kulture obilježila Dan državnosti

U Medresi “Osman-ef. Redžović” u Visokom Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je Sedmicom bosanske kulture, koja je trajala od 17. do 28. novembra.

– U želji da na dostojan način obilježi jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše domovine, Medresa svake godine organizira kulturno-vjersko-sportsku manifestaciju pod nazivom Sedmica bosanske kulture. Tako je bilo i ove godine kada smo nizom sadržaja obilježili ovaj značajan datum – saopćili su iz Medrese “Osman-ef. Redžović”.

Manifestacija je počela edukacijom u sportskom streljaštvu za učenike prvih razreda.

Naime, prošle godine je uspostavljena saradnja sa Streljačkim klubom “Visoko”, na čijem čelu je nekadašnji profesor u Medresi Nijaz Šahinović, kada su svi učenici Medrese prošli ovu značajnu edukaciju. Dogovorena saradnja podrazumijeva odlazak učenika na edukaciju, ali i članstvo i treninge u klubu za zainteresirane učenike. Ove godine je obuku prošlo 70 učenika i učenica Medrese.

Drugog dana manifestacije Sedmica bosanske kulture organiziran je školski turnir u futsalu za učenike, Memorijal “Asmir Jusić 2022”.

– Radi se o tradicionalnom turniru koji se organizira u znak sjećanja na učenika 11. generacije maturanata Medrese, Asmira Jusića, koji je veoma volio sport, ali nažalost, napustio nas je jako mlad. Početni udarac na ovom turniru izvela je učenica prvog razreda Medrese, Nedžma Bašić, kojoj je rahmetli Asmir bio daidža. Istog dana članovi Vijeća učenika posjetili su Muzej Kaknja i Kraljevu Sutjesku, a učenik četvrtog razreda Gljiva Ali održao je lijepu hutbu u jednoj od najstarijih džamija na ovim prostorima – naveli su.

Nastavak Manifestacije uslijedio je 21. novembra, kada je organizirana promocija bosanskohercegovačke slatke kuhinje između tradicionalnog i modernog.

– Uz podršku profesorica, ali i svojih majki, te kuhara Medrese, kompletan program pripremile su učenice, a u našim tradicionalnim, kao i modernim slatkim jelima mogli su uživati svi koji su u periodu izložbe bili u Medresi. Drago nam je da su poseban ton ovoj svečanosti dali učenici i profesori iz drugih medresa koji su tog dana boravili u Medresi na XX takmičenju iz arapskog jezika za učenike medresa Islamske zajednice u BiH – kazali su iz Medrese.

Narednog dana u školskom amfiteatru održano je predavanje o reproduktivnom zdravlju za učenice. Predavanje je održala primarijus dr. Fatima Ćurić Ljevaković, specijalista ginekologije i akušerstva i šefica ginekološko-porođajnog odjela u JU Kantonalna bolnica Travnik. Također, primarijus Ćurić Ljevaković je član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te aktivan član Odjela za brak i porodicu.

Doktorica je govorila o utjecaju ishrane, redovnog i dovoljnog sna, te ispravne higijene na reproduktivno zdravlje. Posebno je ohrabrila djevojke na pravovremeno javljanje ljekaru u slučaju pojave nekog od problema o kojima je govorila.

U večernjim satima, također u amfiteatru, organizirano je gledanje filma “Kod amidže Idriza”, bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice.

– Takmičenje u učenju ezana je zasigurno jedinstveno takmičenje u našim medresama. Ove godine organizirali smo sedmo po redu. Pred tročlanom komisijom učenici Medrese s izraženim sluhom i vokalnim sposobnostima takmičili su se za titulu najboljeg mujezina škole. Prvo mjesto je osvojio Alen Hrustić, drugoplasirani je bio Emrah Valjevac, dok je treće mjesto osvojio Imran Bahtanović – naveli su dalje iz Medrese.

U okviru obilježavanja Dana državnosti učenice i učenici Medrese učestvovali su i na gradskim takmičenjima u rukometu, košarci i odbojci.

– Radi se o, sada već tradicionalnoj manifestaciji, “Visočki sportski dani” koju pod pokroviteljstvom Grada Visoko organizira JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”.  Najbolji reprezentanti Medrese bile su učenice koje su u kategoriji srednjih škola osvojile prvo mjesto u odbojci, pobijedivši Gimnaziju “Visoko” u polufinalu i Franjevačku klasičnu gimnaziju Visoko u finalu – saopćili su.

Svečana akademija i priredba održana je u četvrtak, 24. novembra.

– Članovi horske, recitatorske i historijske sekcije predvođeni profesorima priredili su zaista spektakularan program, pjevajući i recitujući o svojoj domovini, izvodeći performans pod nazivom “Žrtva” koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Istog dana, na ulicama Visokog organizirana je podjela slatkiša, poruka i zastava Bosne i Hercegovine našim sugrađanima s kojima smo podijelili radost ovog dana – kazali su iz Medrese.

Završni sadržaj Manifestacije bio je prvi Eko kviz, takmičenje u poznavanju ekologije, životne sredine i prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine. Učenici su u kvizu učestvovali online, a najbolji su bili Imran Dervić, Abdurrahman Vrabac i Helmina Fejzić.

– Čestitamo svim učenicima i profesorima koji su bili uključeni u realizaciju ovogodišnje manifestacije Sedmica bosanske kulture. Ove godine je Manifestacija bila možda i najsadržajnija do sada, što nas svakako raduje, te se nadamo da će se ovaj nivo organizacije održati i u narednim godinama – zaključili su iz Medrese “Osman-ef. Redžović”.

Visoko.co.ba/Preporod.info

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.