Medresa “Osman-ef. Redžović”: Promoviramo dobro

Jedan od načina naše promocije u javnosti jesu i redovne posjete osnovnim školama u kojima naši učenici i profesori prezentiraju Medresu. Prilikom jedne takve posjete dogodilo se nešto što je više od promocije, prezentacije i informacije o radu i programu Medrese. Naime, naše profesorice mr. Amela Šahinović i Merjem Kadrić boravile su u posjeti OŠ “Miroslav Krleža” u Zenici.

U razgovoru sa direktoricom, pedagogicom i pomoćnicom direktorice saznale su da se u ovoj školi odgaja i obrazuje jedan poseban dječak. Radi se o Alminu Ramiću, učeniku koji ne komunicira na konvencionalan način, jezikom govora već jezikom ljubavi. U učionici boravi sa asistenticom i saradnicom za znakovni jezik, Berinom Čorić, koja je uz ogroman trud, napor, zalaganje i ljubav uspjela pomoći Alminu da bude učenik sa prosjekom ocjena 5,0. Također, ogromna podrška Alminu su i njegova učiteljica, nastavnica engleskog jezika, pedagogica i direktorica.

Naše profesorice je ova priča fascinirala, te su poželjele Almina sa gore pobrojanim osobama ugostiti u Medresi, a Uprava Medrese im je udovoljila te su Almin i osobe koje sa njim direktno rade provele jedno popodne u našoj školi. Direktorica je, nažalost, bila spriječena da bude sa nama, ali su tu bile Sanela Huseinagić – pomoćnica direktorice, Elzina Muratović-Tutmić – pedagogica, zatim Azra Ahmić – učiteljica i Berina Čorić, asistentica i osoba koja je najzaslužnija za Alminov uspjeh.

Uz naše profesorice koje su i inicirale ovu posjetu, mr. Amelu Šahinović i Merjem Kadrić, goste su u konferencijskoj sali Medrese dočekali pomoćnici direktora, mr. Amela Numanagić i Dženan Rezaković, te pedagogica Ajla Zubčević Delibašić, a prisutni su bili i učenici koji pohađaju Access program učenja engleskog jezika, te neki učenici drugog i trećeg razreda. Nakon što je prof. Šahinović predstavila goste i sam cilj ove posjete, naši gosti su kazali nešto o školi iz koje dolaze, posebno se osvrčući na učenika četvrtog razreda, Almina Ramića zbog kojeg je sve ovo i organizirano. Također, prisutni su imali priliku pogledati i spot za pjesmu “Bolje sutra” snimljen in a znakovnom jeziku u OŠ “Miroslav Krleža”.

Tokom razgovora pokušali smo prenijeti na učenike ono što im uvijek govorimo u Medresi, a to je razvijanje empatije i međusobnog podržavanja, pomoći, te razumijevanje različitosti jednih kod drugih kako bismo ih pripremili da na putu adolescencije znaju kako biti produktivan član društva, te kako za uzore birati osobe kao što je Berina, koja je fenomenalan ambasador hidžaba, mlada djevojka koja upućuje jednog dječaka u svakom aspektu života. Poslije ove diskusije obišli smo kompleks Medrese, ručali i rastali se sa željom da ovo bude samo početak jedne lijepe saradnje ove osnovne škole i Medrese.

Visoko.co.ba/Medresa

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.