Medresa “Osman ef. Redžović”: Priredba povodom Dana nezavisnosti BiH

U utorak, 3. marta, u amfiteatru Medrese je organizirana priredba povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Osim toga, na ovoj manifestaciji su promovirani radovi i podjeljene nagrade za učesnike konkura za najbolji umjetnički (likovni, lterarni ili neki drugi) rad, na temu Čajangrad-čuvar Bosne, a na isti se prijavilo oko 160 osnovaca iz svih visočkih osnovnih škola.

https://www.facebook.com/medresavisoko/videos/231775157984946/?t=0

Dženan Handžić, direktor medrese Osman ef. Redžović

Da se priredbe koje se organiziraju povodom državnih praznika uz malo truda i puno saradnje mogu organizirati na drugačiji način, izvan uobičajenih prigodničarskih sadržaja, pokazala je svečanost povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizirana u Medresi „Osman-ef. Redžović“. Uz uobičajene sadržaje, priredbu je posebnom učinio nagradni konkurs na temu „Čajangrad – čuvar Bosne“ na kojem je učešće sa svojim radovima uzelo čak 210 učenika osnovnih škola sa područja Grada Visoko.

Priredbi održanoj u utorak, 3. marta 2020. godine, u amfiteatru Medrese prethodio je nagradni natječaj „Čajangrad – čuvar Bosne“. Prema pravilima natječaja, učenici osnovnih škola našeg grada mogli svoj doživljaj i percepciju srednjevjekovne utvrde Čajangrad, koja se nalazi u neposrednoj blizini Medrese, iskazati literarnim ili umjetničkim radom (crtežom ili maketom). Zahvaljujući iznimnoj podršci direktorica i direktora osnovnih škola, kao i nastavnika bosanskog jezika, historije, likovne umjetnosti i tehničke kulture, odziv učenika bio je izvanredan i nadmašio je sva očekivanja. Na konkursu je učešće uzelo ukupno 210 učenica i učenika, koji su radeći pojedinačno ili u grupama predali ukupno 197 radova, od čega 111 likovnih, 61 literarnih i 25 maketa. Želeći iskazati poštovanje prema uloženom trudu, organiziran je prijevoz i svi učesnici konkursa, zajedno sa predstavnicima škola, direktoricama, direktorima i predmetnim profesorima pozvani su da budu gosti Medrese na priredbi i ručku.

Kapacitet amfiteatra nije bio dovoljan za sve goste iz osnovnih škola, učenike Medrese i brojne zvanice koje su prisustvovale svečanosti. Program je započeo intoniranjem državne himne i učenjem odlomka iz Kur’ana, a nastavio se nastupom školskog hora sa prigodnim numerama, te obraćanjem direktora Medrese, mr. Dženana Handžića. Uslijedio je performans „Šta nam Bosna ima reći“ koji su članovi Historijske sekcije pripremili skupa sa profesorom Emirom Uzunalićem.

Centralni sadržaj priredbe bila je premijera pozorišne predstave „Dva načelnika“ za koju je prema tekstu Hamida Šahinovića Ekrema iz 1907. godine scenario i režiju pripremila profesorica Amina Dizdar, a izveli su je članovi Dramske sekcije Medrese.

Nakon predstave, bilo je vrijeme za najsvečaniji dio programa, dodjelu nagrada najuspješnijim učesnicima nagradnog natječaja. Izvještaj je u ime stručnog žirija podnio Dženan Rezaković, pomoćnik direktora za đački dom. Kazao je kako je bila planirana dodjela ukupno šest nagrada u dvije kategorije. Međutim, s obzirom na broj i kvalitet prispjelih radova, Komisija je predložila upravi Medrese da dodijeli ukupno 18 nagrada u tri kategorije, što je i učinjeno. Nagrađeno je sedam maketa, šest literarnih i pet likovnih radova. Sredstva za nagrade su obezbijeđena uz podršku Vlade ZDK, koja je finansirala i arheološka istraživanja na srednjevjekovnoj utvrdi Čajangrad u 2019. godini. Profesor Rezaković je uz zahvalnost Vladi ZDK i premijeru Mirzi Ganiću istakao kako cilj konkursa nije bio rangiranje radova, nego podizanje svijesti o našem kulturno-historijskom naslijeđu kod učenika osnovnih škola, te stoga nagrađeni radovi nisu rangirani u smislu prvog, drugog i trećeg mjesta. U kategoriji literarnih radova, nagrađeni su:

 • Selma Aliomerović, OŠ Safvet beg Bašagić
 • Nedžla Šečerović, OŠ Kulin Ban
 • Rijad Fejzagić, OŠ Mehmedalija Mak Dizdar
 • Nedžla Kadrić, OŠ Mehmedalija Mak Dizdar
 • Sajra Mrkalić, OŠ Musa Ćazim Ćatić
 • Tajra Babić, OŠ Safvet beg Bašagić

U kategoriji likovnih radova, bolji od ostalih bili su:

 • Dalija Ogrešević, OŠ Kuin Ban
 • Irha Koldžo, OŠ Alija Nametak
 • Ajna Kardaš, OŠ Safvet beg Bašagić
 • Erna Javorovac, OŠ Alija Nametak
 • Džana Mlivić, OŠ Musa Ćazim Ćatić

Posebno su kreativni bili učenici koji su radili makete Čajangrada, od stiropora, pur-pjene, drveta, plastike ili nekog drugog materijala. Bolji od ostalih bili su:

 • Tehnička sekcija OŠ Alija Nametak: Haris Muratović, Ajša Sudžuka, Amir Sivro, Dženana Blažević, Enver Džafić i Jakub Dedić
 • Mladi tehničari, OŠ Safvet beg Bašagić
 • Bakir Kadrić, OŠ Musa Ćazim Ćatić
 • Emin i Vildana Buza, OŠ Mula Mustafa Bašeskija
 • Ensar Fejzić, OŠ Safvet beg Bašagić
 • Hana Sudžuka, OŠ Alija Nametak
 • Melika Tatar, OŠ Safvet beg Bašagić

Svim autorima nagrađenih radova uručena su priznanja i novčane nagrade.

Nakon zvaničnog dijela programa, učenik trećeg razreda Medrese, Ajdin Dervić je prisutnima prezentirao humanoidnog robota Alpha, kojeg učenici Medrese od prošle školske godine koriste u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, te pokazao kakve sve mogućnosti nudi. Nakon programa organiziran je ručak za sve goste, te obilazak školskog muzeja i planetarija.

Uprava Medrese iskazuje svoju zahvalnost svima onima koji su doprinijeli da se Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježi na tako dostojanstven način, kao i nadu da će ovakav program preći u tradiciju.

Medresa “Osman ef. Redžović”