Lokalne TemeMedresa “Osman-ef. Redžović”: Posjeta pobratimskom gradu i školi

Medresa “Osman-ef. Redžović”: Posjeta pobratimskom gradu i školi

U periodu od 8. do 11. novembra delegacija Grada Visoko na čelu sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem boravila je u službenoj posjeti pobratimskom gradu Sakarya, Turska. Dio delegacije bili su i predstavnici Medrese “Osman-ef. Redžović” koja se ranije pobratimila sa medresom “Sehit Ercan Yilmaz” koja djeluje u ovom gradu.

Prilikom potpisivanja protokola o saradnji, nakon obraćanja dva gradonačelnika, direktor Medrese imao je priliku ovom skupu, kao i okupljenim predstavnicima medija predstaviti projekat opremanja sportske dvorane u Medresi. Gradonačelnik Sakarye, gospodin Ekrem Yuce je tom prilikom još jednom potvrdio načelnu spremnost da se grad Sakarya uključi u ovaj projekat, što je iskazao i prilikom svoje posjete Visokom i Medresi u augustu ove godine.

U sklopu zvaničnog programa delegacija je posjetila i pobratimsku školu “Sehit Ercan Yilmaz” u kojoj su domaćini bili direktor Kadir Gezer, njegovi saradnici i nastavno osoblje.

Nakon projekcije kratkog filma o Medresi “Osman-ef. Redžović” učenice Medrese iz Sakarye su prezentirale svoju školu na engleskom, bosanskom i turskom jeziku.
Dobrodošlicu gostima iskazao je direktor Gezer koji je u svom kratkom obraćanju u kratkim crtama predstavio neke od najznačajnijih projekata po kojima se ova izuzetno uspješna škola prepoznaje. Među njima naročito vrijedi izdvojiti Erasmus program razmjene učenika, osvojeno treće mjesto na Teknofest takmičenju na nivou Turske, te učešće na finalnom takmičenju Matematičke olimpijade na državnom nivou.

Direktor Medrese u Visokom je uz zahvalnost domaćinima iskazao zadovoljstvo što su uspostavljeni bratski odnosi sa jednom tako uspješnom školom te iskazao spremnost da se u vrlo skoroj budućnosti realiziraju konkretni projekti saradnje u koje će neposredno biti uključeni učenici iz obje škole.

Završnu riječ na ovom susretu dao je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić. Podsjetio je na historijske, kulturne i naučne veze između dva bratska naroda i iskazao zadovoljstvo toplinom i neposrednošću susreta sa svim stanovnicima Sakarye, pa tako i predstavnicima pobratimske škole. Kazao je da ima puno povjerenje da će dvije veoma uspješne obrazovne institucije pronaći modele uspješne međusobne saradnje i tako doprinijeti učvršćivanju pobratimskih odnosa uspostavljenih između dva grada.

Visoko.co.ba/Medresa


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE