Medresa „Osman ef. Redžović“: Građevinski radovi napreduju …

Svakodnevne novosti i lijepe vijesti na dobrobit cijele naše lokalne zajednice pristižu iz Medrese „Osman ef. Redžović“.

Ovih dana aktuelni su radovi na krovnoj konstrukciji, a direktor Medrese, mr. Dženan Handžić je, prilikom izjave za naš medij, istakao da su u toku vrlo intenzivni građevinski radovi na podizanju krovne konstrukcije na spratu čija je gradnja započela uoči mjeseca ramazana, preciznije 5. aprila, tako da je naglasio veliko zadovoljstvo činjenicom da je za veoma kratko vrijeme urađeno mnogo posla.

Očekivanja su da bi se već za sedam dana, narednog ponedjeljka, 17. maja, đaci trebali vratiti u školske klupe, tako da će se radovi i dalje odvijati ubrzanom dinamikom s ciljem da se najopasniji i najkrupniji dio radova uspješno okonča kako bi đaci u postojećim prostorijama mogli neometano pratiti odvijanje nastave.

Direktor Handžić je izrazio očekivanje i želju da se nastava od mjeseca septembra u potpunosti krene odvijati u novom prostoru, koji bi trebao zaista biti impozantan, jer je u planu da se izgradi, pokrije i adekvatno opremi novih 400 kvadratnih metara, što predstavlja pet učionica, hol, mokri čvor i jednu kancelariju, što će u konačnici trajno riješiti sadašnje probleme sa učioničkim prostorom.

Podsjetio je i da su, osim gore pomenutih radova, u visočkoj Medresi aktivna još dva gradilišta.

Jedno se odnosi na rekonstrukciju mokrog čvora koja se u potpunosti odvija u vlastitoj režiji Medrese, odnosno njenih zaposlenika, domara i pomoćnih radnika, koji uspješno sprovode u djelo cjelokupan proces.

Preostali građevinski radovi se odvijaju u prostoru đačkog doma, gdje se oprema oko 315 kvadratnih metara prostora.

Radi se o još jednom paviljonu sa deset novih učeničkih soba i 40 kreveta čime će smještajni kapaciteti Medrese biti prošireni do mjere koja je potrebna za adekvatnu funkcionalnost.

Bitno je naglasiti da je novi krov u potpunosti identičan starom, tako da je stara krovna konstrukcija u potpunosti iskorištena, odnosno vraćena je i ponovo se sklopila na objekat.

Iz Medrese poručuju kako svakim razvojnim korakom i procesom modernizacije žele, prije svega, da sačuvaju Božiji bereket, povjerenje brojnih vakifa i da resursima raspolažu maksimalno domaćinski.

Slaven Mirković
visoko-rtv.ba