Međunarodni uspjeh Melike Bašić, učenice Gimnazije “Visoko”

Melika Bašić, učenica Ib razreda Gimnazije “Visoko” dio je pobjedničkog tima na međunarodnom konkursu organizacije “EMBRACING OUR DIFFERENCES”, Sarasota, Florida, SAD.

Organizacija “EMBRACINGOURDIFFERENCES” koristi moć umjetnosti i edukacije da bi proširila svijest o raznolikosti našeg društva u globalnom smislu. Njihova vizija je svijet koji će prigrliti raznolikosti, poštovati različitosti i odbaciti mržnju i predrasude. S tim ciljem svake godine objavljuje javni poziv umjetnicima iz cijelog svijeta, svih generacija, za dostavljanje radova o temama koje promovišu raznolikost. Ovogodišnji javni poziv o temi “Obogaćivanje života kroz različitost i inkluziju” okončan je u oktobru ove godine. Na službenoj stranici organizacije 01.12.2020. godine objavljeno je 50 pobjedničkih radova, izabranih među skoro 16.000 aplikacija iz cijelog svijeta. Rad ove četrnaestogodišnjakinje je jedan od njih. Najboljih 50 radova će od 20.01.2021. godine biti izloženo na bilbordima u Bayfront parku u Sarasoti.

Melika se opredijelila za jednu jako osjetljivu temu i u opisu svog rada naglasila: „Problemi cjelokupnog društva su rasizam, homofobija, islamofobija, ableizam (diskriminacija i predrasude prema osobama sa invaliditetom). Ukoliko bismo radili zajedno, mogli bismo pobijediti ove probleme. Plašim se da napredak koji pokazujemo, neće doprinijeti skorom rješavanju ovih problema. Također, želim ukazati na malignitet kod djece, kao vodeći uzrok smrti djece mlađe od 14 godina. Želim ukazati koliko je bitno da radimo zajedno kako bismo pobijedili karcinom u djetinjstvu. Osim toga, u radu sam ukazala i na nekoliko drugih vodećih karcinoma s kojima se bore ljudi širom svijeta. Svi oboljeli bi mogli dobiti bolju njegu na putu ka izlječenju, ukoliko bi im bio olakšan pristup kvalitetnijoj zdravstvenoj skrbi. Na prvi pogled, svi izgledamo drugačije, ali svi mi patimo od istih problema i briga. Udruživanje radi zajedničkog cilja je način na koji možemo prevazići barijere koje nas dijele. Na taj način možemo obogatiti svoj život i živote drugih”.

Gimnazija “Visoko” Visoko