NaslovnicaBiHMedijatori op...

Medijatori optimistični – pred pregovaračima dokument od 79 strana

Federalna TV u posjedu je prijedloga zakona kojim se uređuje izbor članova i delegata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te utvrđuju principi koji važe za izbore na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. U dokumentu za sada tehničke izmjene.

Međunarodna ekspertna grupa je pripremila prijedlog izmjene Izbornog zakona koje se odnose samo na tehničke izmjene za unapređenje izbornog procesa. O tome su govorili danas i Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, no posljednje oglašavanje Ambasade SAD-a u BiH također govori upravo o tome da su u Neumu vodeće teme reforme koje se tiču jačanja i transparentnijeg izbornog procesa u BiH, uz poruku da politički lideri ne bi trebali imati ništa protiv ovih zdravorazumskih promjena, osim ako od trenutnih nedostataka u sistemu imaju koristi.

Optimizma ne manjka. To smo danas mogli vidjeti na licima i u izjavama Palmera i Eichhorst koji su nakon prvog dijela pregovora u Neumu izašli u javnost da bi, kažu, iznijeli detalje, ali zaista samo riječ je o tehničkim izmjenama. Nema onog političkog dijela koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i Dom naroda.

Sve se odvija iza zatvorenih vrata. Federalna TV saznaje da danas se iza zatvorenih vrata provukla jedna stara tema, odnosno nametnula način izbora CIK-a. HDZ predlaže da se članovi CIK-a biraju u Domu naroda, a ne u Zastupničkom domu kako je to sada slučaj – treba napomenuti kako HDZ i SNSD u trenutnom sazivu Doma naroda imaju jednu vrstu mehanizma blokade.

Međunarodni zvaničnici ističu da pregovori u Neumu teku jednom dobrom i konstruktivnom raspravom. Također naglašavaju da je puno bolje nego što je bilo prošle godine u junu kada su tu bili, iako i dalje su različita i oprečna viđenja izmjena Izbornog zakona.

Palmer i Eichhorst su najavili da sutra dolaze članovi Interresorne radne grupe, među njima i politički predstavnici iz Republike Srpske. Sve što se dogovori mora ići na potvrđivanje u Sarajevo, u parlamentarne klupe.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.