Medalja otpora: Bešlagić Emir, Avdagić Halim, Šahinović Mersed, Jusufbašić Kenan i Šabanović Nijaz

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata završilo je “Uredbu o utvrđivanju kriterija, načinu i postupcima za dodjelu Medalje otpora za osobe koje su organizirale i rukovodile pripremama za odbranu i u odbrani  Bosne i Hercegovine”. U međuvremenu završen je i spisak lica predloženih za Medalju otpora.

U razgovoru za Žurnal federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević  potvrdio je da su prijedlozi oba dokumenta završeni.

– Uredba je poslana na mišljenje u Ured za zakonodavstvo, Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija. Vidjet ćemo njihova mišljenja po tom pitanju i nakon toga bi trebalo da se usaglasi sa rukovodstvom Vlade, sa kolegijem. Vidjet ćemo hoće li uredba ugledati svjetlo dana”, kaže ministar Bukvarević.

Prema Uredbi “Medalje otpora dodjeljuje se zaslužnim osobama koje su bile nositelji aktivnosti organiziranja i rukovođenja u pripremama za odbranu ili u odbrani BiH najmanje 100 dana u periodu od 18.9.1991 do 9.4.1992. godine i uz to je bio pripadnik Oružanih snaga ili državnih organa ili institucija vezanih za odbranu BiH najmanje dvije godine”.

 

Izvor: Žurnal