Med – Čežnja za Svjetlom Samira Sinanovića

689

Svečanom sarajevskom otvaranju izložbe za pamćenje Med – Čežnja za Svjetlom Samira Sinanovića, koja je upriličena u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića, prisustvovalo je preko 60 ljudi. Izložbu je zvanično otvorio likovni umjetnik  Džeko Hodžić. Ispred Bošnjačkog instituta, prigodan govor imala je i magistrica komparativne književnosti i historije umjetnosti, Merima Memić.

Umjetnost poput one koju stvara Samir Sinanović, na jedinstven način opravdava dah koji nam je, uz štošta još, dat na dar. Njegove fotografije svjedoče o jednom istančanom senzibilitetu i dugotrajnom predanom radu, nerijetko mukotrpnom, ali u potpunosti posvećenom stvaralačkoj zamisli. Jedinstven doživljaj koji ovaj umjetnik prenosi posredstvom svojih neponovljivih kreacija, upliće nas u mnoštvo realnih i nadrealnih sfera ljudskog postojanja. – pojasnila je u svojoj analizi Merima Memić.

Merima nam je pored zvaničnog obraćanja priredila i sevdah putovanje, koje je sve prisutne u maniru Samirovog opusa,  dugo držalo pod vodom. Poznata sevdalinka Imam jednu želju plovila je odajama Bošnjačkog instituta, koji sam po sebi odiše bosanskom kulturom, tradicijom i historijom. Na iznenađenje prisutnih, vokalno joj se priključio pjevač Neno Murić, koji je s prijateljima posjetio izložbu.

Ciklus fotografija pod nazivom Med – Čežnja za Svjetlom, kojeg je i publika svrstala u likovnu umjetnost, sastoji se od 33 rada, od kojih su ovom prilikom predstavljena 22 rada u kojima je prisutan dah kao svjedok čežnji, misli i nastojanja.

Fotografija je najljepša zavodnica – izjavio je, između ostalog,  jedinstveni umjetnik, Samir Sinanović, koji je svojom neobičnom tehnikom izazvao zanimanje šire javnosti.

Proces izrade ovog apstraktnog opusa insprisanim stvaranjem života, podrazumijeva igru s medom i istraživanje svjetla kao glavnog vodiča nastanka fotografije ili slike i nas samih.

Samir Sinanović rođen je 1970. godine u Sanskom Mostu. Izlagao uglavnom samostalno u Amsterdamu, Lyonu, Grazu, Ljubljani, Mariboru, Kopru, Zagrebu, Dubrovniku, Karlovcu, Podgorici, Baru, Sarajevu, Bihaću, Sanskom Mostu… Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera  Bosne i Hercegovine ULUPUBIH .

Veliki projekat pred vratima: Monografija Očima ljubavi

Iza posebnog projekta nazvanog Očima ljubavi stoji već više od 50 sati helikopterskih i avio letova, iznad Bosne i Hercegovine. Nakon pomenute sarajevske postavke, apstraktnog opusa fotografija, ovaj umjetnik najavljuje još jedan poseban razlog za dolazak u glavni grad.

Rad na monografiji BiH „Očima ljubavi“ je zapravo nastavak umjetničkog istraživanja. Samirova prva monografija bila je na misiji predstavljanja rijeke Sane i šest gradova kroz koje protiče ova zelena rijeka, na kojoj je odrastao. Na više od 300 stranica bogatih naučnim, stručnim, literarnim tekstovima i dokumentarnom građom, uz visoki umjetnički nivo fotografije, ispričana je priča o rijeci Sani od izvora do ušća. Samir se odazvao prirodnom instinktu i okupio kvalitetnu grupu domaćih autora, koji se već četiri godine aktivno bave proučavanjem bezvremenske monografije čija priča plovi na pet rijeka Bosne i Hercegovine. Una, Vrbas, Bosna, Neretva, Drina glavne su vodilje jednog novog današnjeg, univerzalnog pogleda na BiH, koji će biti uokviren u vidu unikatne monografije Očima ljubavi. Kroz ekskluzivne fotografije iz vertikalne perspektive, čitaoci monografije će imati priliku da uživaju u novoj dimenziji prirodnih ljepota naše zemlje. U toku su završni radovi i selekcija tekstova i fotografija.

Izložbu Med – Čežnja za Svjetlom možete pogledati u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića, radnim danom u terminu od  8:00 do 16:00 sati i subotom.

Postavka izložbe traje do 1. maja.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.