Lokalne TemeMaturanti u ZDK-u zbog koronavirusa zabrinuti za maturalne zabave i upise na...

Maturanti u ZDK-u zbog koronavirusa zabrinuti za maturalne zabave i upise na fakultete, resorno ministarstvo poručuje da za neke probleme imaju rješenje

Nastavni proces u Federaciji Bosne i Hercegovine obustavljen je prije gotovo dva mjeseca i vrlo je izgledno da se učenici neće vratiti u klupe do kraja ove školske godine.

Za Visoko.co.ba piše: Šejla Šehić

Kada su napustili škole 10. marta, učenici nisu slutili šta će se dogoditi.

“Zabrinutost se javila onda kada smo svi mi shvatili da nije šala i bezrazložno to što je nastava prekinuta. Govorili smo da nema od ovog ništa i da se vraćamo u školske klupe ubrzo”, kazali su maturanti Mješovitog srednjoškolskog centra “Hazim Šabanović” iz Visokog.

Ipak, mnogi od njih danas sa zebnjom prate vijesti i nadaju se da bi mjere ograničenog kretanja i okupljanja više osoba mogle biti ukinute. Posebno se tome nadaju maturanti, koji žarko žele da kraj svog srednjoškolskog obrazovanja obilježe onako kako to godinama čine mnoge ranije generacije maturanata.

“Muče nas mnoga pitanja na koja nemamo odgovora, od polaganja mature do upisa na fakultet. Među nama vlada velika neizvjesnost, ali se ipak nadamo da će se situacija stabilizirati u skorije vrijeme. Žao nam je što smo mi COVID-19 generacija, ali u nadi da će sve biti dobro imati ćemo o čemu pričati budućim generacijama i naravno biti jedinstveni.”, kazala nam je maturantica gimnazije iz Visokog Ajla Čaušević.

Ajla Čaušević

Maturanti u problemima, resorno ministarstvo odgovara: Kako završiti školovanje u vrijeme koronavirusa

Ipak, nije neodržavanje maturske zabave jedini problem sa kojim se srednjoškolci u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu susreću, te su mnogi istaknuli kako su i ocjene jedan dio problema.

“Mi maturanti smo posebno pogođeni, jer u mjesec dana moramo dobiti preostale ocjene iz svih predmeta, kako bi nam profesori i profesorice mogli zaključiti ocjene”, pojasnio nam je učenik Medicinske škole u Zenici Ajdin Imamović.

Ajdin Imamović

Na pitanje o ovom problemu iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a za Visoko.co.ba dali su i dodatno pojašnjenje.

“Ocjene po nastavnim predmetima moraju biti zasnovane na rezultatima koje su učenici postizali prije obustave redovne nastave, ali i njihovog učešća i rezultata samostalnog učenja tokom realizacije konsultativne nastave. Ocjene po nastavnim predmetima ne mogu biti nedovoljne, niti manje od ocjena koje su zaključene na krąju prvog polugodišta…”, kazali su u odgovoru iz resornog ministarstva.

Veliki broj učenika zabrinulo je i pitanje u vezi sa maturskim radovima, pa nam je tako maturantica gimnazije iz Breze Naila Vejo kazala:

“Ono što moje kolege najviše zabrinjava jeste odbrana maturskih radova. Svoje teme smo odabrali još prošlo polugodište. Svi smo ozbiljno shvatili ovaj zadatak. Nadam se da ćemo na neki način moći pokazati ono što smo naučili”.

Naila Vejo

I ovog puta, resorno ministarstvo dalo je pojašnjenje, kazavši kako su pronašli način da riješe i ovaj problem:

” – Da učenici predaju/šalju maturski rad mentoru u elektronskoj formi (pdf ili doc format) najkasnije 30 dana prije početka mature;

– Da se učenici srednjih stručnih škola, u segmentu praktičnog rada na završnom ispitu, oslobađaju praktičnog rada, kojeg su, prema zaključku nastavničkog vijeća, trebali raditi u školi, odnosno njenim radionicama, laboratorijama, kabinetima, ekonomijama, trgovinama, radilištima, kao i u privrednim, zanatskim i drugim organizacijama i ustanovama, zavisno od vrste stručne škole i sadržaja praktičnog rada;

– Da se matura i završni ispiti organiziraju putem interneta, odnosno putem informaciono-kuminikacijskih tehnologija, ukoliko za to postoje osigurani materijalno-tehnički uvjeti od strane učenika i škola, uz dosljedno poštivanje preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona;

-Da je u slučajevima kada nisu osigurani materijalno-tehnički uvjeti za polaganje mature i završnog ispita putem interneta škola dužna omogućiti polaganje navedenih ispita na način da se potrebni ispitni materijal (npr. teme za polaganje pismenog ispita iz Bosanskog/Hrvatskog/Srpskog jezika i književnosti, pitanja za ispit iz stručnog predmeta, pitanja za odbranu maturskog rada, smjernice za pismeno obrazloženje praktičnog rada, pitanja za usmeno obrazloženje praktičnog rada) sa instrukcijama i rokovima za izradu i dostavu na pregled i vrednovanje preda/dostavi učenicima/roditeljima lično ili putem pošte. Kada učenici ili roditelji preuzmu potrebne materijale u pisanoj formi, poštujući instrukcije i rokove navedene od strane škola, dužni su urađen ispitni materijal dostaviti u školu lično ili poštom”.

Maturalne zabave, upisi na fakultet: Kako do nastavka školovanja u vrijeme pandemije?

No, i pored problema sa ocjenama i maturskim radovima, najveća želja vjerovatno svakog srednjoškolca je maturalna proslava.

“Većina se složila da maturalna zabava ne dolazi u obzir, složili su se da je to opasnost za lokalnu zajednicu i da jednostavno ćemo je morati odgoditi ili na neki način otkazati. Tako da, vlada mišljenje da je zdravlje važnije u ovoj situaciji”, istaknuo je za Visoko.co.ba Mirza Bradarić, maturant gimnazije iz Maglaja.

Mirza Bradarić

Resorno ministarstvo ponovo pojašnjava da je vrlo teško odrediti da li će biti uopće moguće organizirati maturalne večeri, jer niko ne može znati da li će doći do ublažavanja ili pooštravanje mjera na nivou ZDK-a i FBiH u narendom periodu.

Upis na fakultet? Još jedno pitanje maturanta, o kojem nam je govorila Sanina Memčić, maturantica gimnazije iz Žepča:

“Prije svega, stvar koja najviše zabrinjava moje kolege je upisi na fakultet. Iako znamo da su i fakulteti u istoj situaciji kao i mi, opet postoji doza straha zbog prijemnog, upisa i svega što dolazi s tim”.

Sanina Memčić

Učenici Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog su, također, istaknuli problem nastavka školovanja kao jedan od onih koji ih najviše zabrinjava.

“Najviše nas sve ustvari zabrinjava polaganje školske i državne mature te upis na fakultete. Budući da ne znamo kako će se održati (ako bi se uopće održala) državna matura, brine nas neizvjesnost o tome kakvi će zapravo kriteriji biti postavljeni za upis, a da nitko ne bude oštećen”.

Ministarstvo je na pitanje o upisima na fakultete iznijelo sljedeće:

“Resorno ministarstvo će, prateći preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, osigurati da dodjela diploma i ostalih javnih isprava obavi na vrijeme, a Uputstvo o načinu podjele javnih isprava, evidentiranju i dokumentiranju u novonastaloj situaciji bit će, na vrijeme, prosljeđene osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Visokoškolske ustanove će, prateći situaciju, svojim internim aktima i uputstvima osigurati da se upis na fakultet obavi na vrijeme”.

Koliko je podrška profesora bitna?

“Njihova podrška neopisivo mnogo znači, kao i riječi utjehe i pozitiva kojom nas svakodnevno opskrbljuju. Kraj nismo zamišljali ovako, ali teška vremena rađaju bolje ljude”, kazala nam je Aida Dedić, maturantica Medicinske škole iz Tešnja.

Aida Dedić

Njena kolegica, maturantica Srednje tehničke škole “Kemal Kapetanović” iz Kaknja Aida Alić dodala je:

“Svakodnevno šaljemo fotografije prethodnih godina iz škole, zezamo se, smijemo, na neki način pokušavamo stvoriti uspomene i preko online veze”.

A u ime svojih kolega, maturantica Mješovite srednje škole Zavidovići Fatima Klinčević poručila je:

“Moramo ostati smireni i pronaći ono što nas smiruje u ovim teškim danima, provesti vrijeme sa porodicom, našim najmilijim, jer ko zna kada ćemo ponovo imati takvu priliku i pobjeći od svih obaveza i brzog načina života koji nas je pratio”.

Fatima Klinčević

Riječi utjehe, poruke maturantima i savjete njihovim profesorima uputila je pedagogica gimanzije u Brezi Selvedina Omar.

“Dragi maturanti/maturantice, svjesni smo okolnosti u kojima završavate svoje srednjoškolsko obrazovanje, izazova koji su pred vama, zbog toga želimo da imate na umu da ste posebni i jedinstveni. Vi ste generacija koja će se na jedan kreativan način pozdraviti sa srednjoškolskim danima. Budite sigurni da će vas iskušenje kroz koje prolazite učiniti još jačim i snažnijim u budućnosti.

Selvedina Omar

Razumijemo da ste zabrinuti za polaganje maturskih i drugih ispita koji nam uskoro dolaze, ali mi zaista vjerujemo, da kao i sve druge aktivnosti i ova će proći uspješno za sve vas. Ostanite pozitivni, optimistični i čuvajte svoje zdravlje, ne zaboravite da poslije kiše dolazi sunce”, zaključila je pedagogica Omar.

 

*Tekst autorice Šejle Šehić nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Šejla Šehić


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE