Mato Kozina, novinar Magazin plus-a

MatoKozinaMato Kozina je rođen 23. februara 1983. u Visokom gdje trenutno, živi i radi.
Osnovno obrazovanje stekao je u Njemačkoj, dok je srednju školu završio u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Visoko kao sjemeništarac, zatim završava školu za odnose s javnošću – PR na Mediacentar Sarajevo i The Centre for Strategy and Communication London. Kroz osnovno školovanje učestovovao je na raznim takmičenjima, te se iskazao i na raznim sportskim disciplinama.
Trenutno je zaposlen u Produkcijskoj kući “Magazin plus” d.o.o. Visoko od 2002. godine, a sada obavlja dužnost urenika informativnih izdanja. U okviru redovnih poslova 10 godina je voditelj TV izdanja “Magazin plus-a” na TV Hayat. Snimatelj i montažer je nekoliko dokumentarnih filmova, s renomiranim redateljem Vlatkom Filipovićem, te dva amaterska igrana filma i nekoliko muzičkih video spotova.
Ovaj mladi čovjek okušao se i u manekenskim vodama. Zaštitno je lice renomirane modne kuće konfekcije od plemenitog krzna i kože “Nerzz Bešlagić” iz Visokog, te je učesnik mnogobrojnih modnih revijama i fotošutinga za reklamne spotove i kataloge.
U ovom vremenu kada baš i nije popularno obrađivati zemlju i baviti se ratarstvom, Mato Kozina je prije nekoliko godina zasijao malu plantažu jagoda.
U slobodno vrijeme se bavi biciklizmom, rolanjem, sviranjem na klaviru, a nogomet je jedna posebna stavka u njegovom životu. U nogometnoj karijeri bio je član NK Moštre, NK Bosna Visoko i više klubova Općinske nogometne lige Visokog, a veoma se istakao i u malom nogometu. Trenutno je član aktualnog prvaka ONL Visoko za sezonu 2011./2012. OFK Dijamant.

www.visocko-oko.co.ba – Magazin plus