NaslovnicaSvijetMaroko objavi...

Maroko objavio da pojačava vojnu saradnju s Izraelom

Marokanska vojska je najavila da je s Izraelom dogovorila jačanje vojne saradnje, uključujući obaveštajni rad i cyber bezbjednost, poslije sastanaka bezbjednosnih zvaničnika u Rabatu.

Dvije zemlje su se “dogovorile da dalje jačaju saradnju i prošire je na druge oblasti – obavještajni rad, protivvazdušnu odbranu i elektronski rat”, navedeno je sinoć u saopštenju Kraljevskih marokanskih oružanih snaga poslije prvog sastanka komiteta za nadgledanje marokansko-izraelske odbrambene saradnje, održanog u Rabatu.

Na dvodnevnom sastanku razmatrana je vojna saradnja uključujući “logistiku, obuku, nabavku i modernizaciju opreme”.

Maroko i Izrael su ozvaničili odnose 2020. godine poslije sličnih sporazuma jevrejske države sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom.

Takozvanim Sporazumima Avram je posredovala administracija tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Sporazumu sa Marokom prethodilo je priznanje SAD marokanskog suvereniteta nad spornim regionom Zapadne Sahare u zamjenu za ponovno uspostavljanje veza s Izraelom.

To je izazvalo zabrinutost susjednog Alžira i pristalica pokreta Polisario koji traži referendum o nezavisnosti za Zapadnu Saharu.

Izrael nije formalno priznao marokanski suverenitet nad Zapadnom Saharom uprkos pritisku Rabata da to učini.

U novembru 2021. tadašnji ministar odbrane Izraela Bennyi Gantz je potpisao memorandum o razumijevanju u Rabatu o bezbjednosnim vezama sa Marokom.

Izrael i Maroko su uspostavili diplomatske odnose na nižem nivou 1990-tih godina poslije privremenih izraelsko-palestinskih mirovnih sporazuma, ali su ti odnosi suspendovani poslije početka palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije 2000.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.