PreporukaMarlon Brando - ljubavnik, mafijaš, buntovnik...

Marlon Brando – ljubavnik, mafijaš, buntovnik…

Jedan od najvećih holivudskih glumaca svih vremena Marlon Brando (1924 – 2004), koji je, prema sopstvenom priznanju, mrzio glumu, ali se njom bavio zbog novca, umro je na današnji dan 2004. godine.

Producenti ga nisu voljeli

Iako je ostvario važne role poput onih u antologijskim filmovima “Tramvaj zvani čežnja” i “Na dokovima New Yorka”, Brandov najpoznatiji film je “Kum”.

Branda je pratila reputacija glumca sklonog konfliktima i kašnjenju na set. Pa ipak, redatelj Francis Ford Coppola upravo je Brandu dao ulogu oca porodice Corleone u kultnom “Kumu”.

Moćna producentska kuća “Paramount” protivila se da Brando uopšte igra u filmu koji mu je donio najveću slavu.

Na kraju su postavili tri uslova da bi prihvatili njegovo angažovanje: da za svoju ulogu dobije manje novca od predviđenog, da mu svako kašnjenje direktno odbiju od primanja i da pristane na probno snimanje.

Improvizacija koja je promijenila istoriju filma

Zadnji uslov Brando je hladno odbio, pa je Coppola spakovao ručnu prenosnu kameru, pokucao na Brandova vrata i rekao: “Hajde da probamo nešto”.

Taj probni zapis smatra se antologijskim u kinematografiji: Brando odjeven u kimono, svoju neurednu kosu začešljao je unazad, potamnio je ten razmazujući pastu za cipele, a u usta je natrpao vlažne maramice da dobije izgled buldoga…

Sva ta improvizacija kasnije je ušla u njegov lik na filmu, a Vito Corleone je otišao u legendu.

Odbio Oscar i napisao govor o stradanju Indijanaca

Brando je tumačio širok spektar različitih uloga: od likova buntovnika preko lika američkog oficira zaljubljenog u Japanku u filmu “Sajonara”, zatim naciste u “Mladim lavovima”, homoseksualca u “Odsjajima u zlatnom oku”…

Uloga usamljenog depresika u “Posljednjem tangu u Parizu” zadnji je Brandov majstorski rad na filmu.

Kao vanserijski talent, dosljedan u svojim principima, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji svjetske kinematografije.

Brandov gest na dodjeli Oscara za ulogu u “Kumu”, kada je odbio da primi nagradu, a na binu poslao malo poznatu glumicu Indijanku iz plemena Apača Sacheen Littlefeather, koja je pročitala njegovo pismo o genocidu koji je izvršen nad Indijacima – jedan je od najvećih “šamara” Hollywoodu i američkom društvu.

“Večeras predstavljam Marlona Branda – rekao mi je da vam poručim da on duboko žali što ne može primiti ovu nagradu. Njegovi razlozi tiču se lošeg tretmana američkih Indijanaca danas” – rekla je glumica.

Lagali smo ih, ubijali i protjerivali

Brando je u čuvenom pismu naveo da su američki doseljenici dvjesto godina govorili Indijancima da polože oružje i da će napraviti mir dobar za sve.

“Nakon što su položili oružje, pogubili smo ih. Lagali smo im. Izgnali smo ih sa njihove zemlje. Natjerali smo ih izgladnjivanjem na potpisivanje prevarantskog sporazuma, iako smo znali da ga se nećemo pridržavati.

Pretvorili smo ih u prosjake na kontinentu na kojem su živjeli onoliko dugo koliko život postoji. Prema svim interpretacijama historije, s koje god strane pogledamo, nismo učinili ništa dobro za njih. Nezakonito smo postupali i nismo bili pravedeni” – napisao je Brando.

Bijeg od filma

Njegov protest ostao je usamljen, a Brando je poslije tog gesta dobijao sve manje ponuda za uloge.

Zadnji veliki projekat bio je “Apokalipsa danas” u Coppolinoj režiji. Brando se povukao na Havaje, gdje je proveo ostatak života.

Danas je Brando možda i najveća ikona holivudskog zlatnog doba, koje obuhvata dvije trećine prošlog vijeka.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE