SportNogometMaradonini nasljednici traže povlačenje "Zlatne lopte" sa aukcije

Maradonini nasljednici traže povlačenje “Zlatne lopte” sa aukcije

Nasljednici fudbalske legende Diega Armanda Maradone pokrenuće tužbu kako bi pokušali da spriječe održavanje aukcije za trofej “Zlatna lopta” koji mu je dodijeljen 1986. godine nakon što je Argentina osvojila Svjetski kup, izjavio je danas njihov advokat Gilles Moreu.

Trofej “Zlatna lopta”, koji se dodjeljuje najboljem igraču turnira nestao je prije nekoliko decenija pod nerazjašnjenim okolnostima i tek se nedavno pojavio u javnosti, trebalo bi da se pojavi na aukciji narednog mjeseca u Parizu.

Maradona, koji je preminuo 2020. godine, bio je kapiten Argentine kada su pobjedili Zapadnu Njemačku u finalu takmičenja održanog 1986. godine u Mexico Cityju. Njegovi nasljednici tvrde da je trofej ukraden i da njegov sadašnji vlasnik nema prava na prodaju.

Moreu je najavio da će podnijeti hitan zahtjev predsjedniku suda u Nanteru, nedleko od Pariza, da se “Zlatna lopta” povuče sa liste predmeta predviđenih za aukciju.

On je naveo da će tražiti oduzimanje trofeja i da će podnijeti tužbu za krađu.

Iz aukcione kuće “Aguttes” saopšteno je da se trofej pojavio 2016. godine između ostalih predmeta iz privatne kolekcije za aukciju u Parizu.

Federalna.ba / Srna.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE