Manjak sirovine omeo drvoprerađivače

Loši vremenski uslovi na početku prošle godine nisu išli naruku drvoprerađivačima u Srpskoj i FBiH pa je lani ukupno na inostrano tržište plasirano drvo, papir i namještaj u vrijednosti 2,057 milijardi maraka, što je za skoro 200 miliona KM manje nego godinu ranije.

Prema analizama Spoljnotrgovinske komore BiH, vrijednost uvezenog drveta, papira i namještaja u prošloj godini iznosila je 1,069 milijardi KM, što je za oko 46 miliona maraka više u odnosu na 2018. godinu.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže za “Glas Srpske” da je uprkos ovom podbačaju u prošloj godini, proizvodnja namještaja najbrža rastuća grana industrije.

– Rast proizvodnje i izvoza u drvoprerađivačkoj industriji godinama se kretao oko deset odsto, ali je lani zabilježen nešto slabiji rezultat. Međutim, značajno je to što se smanjuje plasman primarnih proizvoda, oblovine i građe, a dobar rezultat se postiže u izvozu namještaja, što je dobrim dijelom rezultat učešća naših proizvođača na međunarodnim sajmovima – rekao je Vasić.

Naglasio je da je namještaj iz BiH uz vino jedini proizvod koji se plasira na pet kontinenata.

– Proizvodnja namještaja je uprkos malim poteškoćama u prošloj godini, najveća razvojna šansa BiH posebno zbog bogate sirovinske baze koju imamo, te iskustva i tradicije u obradi drveta. Namještaj iz BiH je po kvalitetu u samom vrhu u svijetu – rekao je Vasić, naglasivši da znatno bolje rezultate očekuje u ovoj godini.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže za “Glas Srpske” je nakon desetogodišnjeg uzleta industrije namještaja u prošloj godini ostvaren nešto skromniji rezultat.

– Podbačaj u proizvodnji namještaja nije mnogo otanjio izvoz, ali je smanjenje evidentno u odnosu na 2018. godinu. Na sve to uticao je smanjen obim proizvodnje kod najvećih proizvođača namještaja u Srpskoj, a zbog loših vremenskih uslova nije bilo ni dovoljno sirovine. Vrijednost izvezenog namještaja u prošloj godini bila je 222,3 miliona maraka, dok je godinu ranije izvezen namještaj vrijedan 238 miliona maraka – rekao je Šinik i naglasio da je Evropska unija najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpske. Šinik kaže da u plasmanu namještaja iz Srpske prednjači namještaj od punog drveta.

Virus korona 

Lazo Šinik kaže da će proizvođači iz Srpske koji su do sada u Kinu plasirali poluproizvode kao što su rezana građa i elementi od drveta sigurno osjetiti negativne posljedice virusa korona.

– Vjerovatno će doći u situaciju da moraju tražiti druga tržišta za plasman tih proizvoda – rekao je Šinik.

Milijana Latinović/Glas Srpske