ZDKPolitikaManipulacija birača u ZDK ili legitimna politička prevara / Memagić i Kasumović...

Manipulacija birača u ZDK ili legitimna politička prevara / Memagić i Kasumović ostaju na čelu Olova i Zenice, Mahmutagić iz Maglaja još razmišlja

Sve je izvjesnije kako u tri lokalne zajednice u Zeničko-dobojskom kantonu, čiji su čelni ljudi sudjelovali te osvojili zastupničke mandate za nivoe zakonodavne vlasti za koje su se kandidirali, neće biti promjena, odnosno neće biti vanrednih lokalnih izbora.

Dok su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i općinski načelnik Olova Đemal Memagić već potvrdili kako su odbili preuzeti osvojene mandate u Skupštini ZDK (Kasumović, BHI-KF) i Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (Memagić,SDA), načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić, za sada, jedini je čelnik lokalne zajednice u tom kantonu koji još nije donio konačnu odluku.

– S obzirom da je obaveza da se odustane od mandata otići u CiK (Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine) i obaviti određene aktivnosti, tako i ja mogu uraditi sutra ili prekosutra. Sasvim je svejedo, a odluku neću, u ovom trenutku, ovdje da saopštim iz nekih drugih razloga- kazao je sinoć Mahmutagić.

Mahmutagić je, kao predsjednik Kantonalne organizacije Socijaldemokratske partije ZDK-a, a čiju je listu i predvodio za SZDK na Općim izborima 2022. godine, na kojima su osvojili pet mandata, a on 4.052 ili 20,16 posto glasova, ostavio sebi prostora i vremena za konačnu odluku o tome da li će ostati načelnik Maglaja.

Mahmutagića bi, ako se odluči ne preuzeti zastupnički mandat, trebao naslijediti njegov sugrađanin Jasminko Kapić, koji je kao šesti na listi osvojio 2.503 ili 12,46 posto glasova te stranke. Kapić je bio zastupnik u SZDK i u prethodnom mandate.

Kasumović je, pak, tokom iste pres-konferencije, na kojoj su predstavnici šest političkih subjekata: BHI-KF, SDP, Narod i Pravda, Demokratska Fronta, Narodni evropski savez (NES) i Naša Stranka objavili da su oformili koaliciju za SZDK, potvrdio kako je već bio u CiK-u te “potpisao da ne preuzimam mandat”. Kasumović je osvojio 16.346 ili 71,05 posto glasova BHI-KF za SZDK, koja će imati pet mandata.

– Ovo je veoma bitno, mnogi govore da ću ja otići za premijera. Ja smatram da trebam još ostati gradonačelnik Grada Zenice. U prošlom sam mandatu bio izabran direktno u Državni parlament i nisam otišao.

Ja imam svoje razloge zašto – ne bi ih sada obrazlagao. Ja ću ostati i dalje, do kraja mandata, ako Bog da, gradonačelnik Grada Zenice – najavio je Kasumović, kojeg će u SZDK zamijeniti Naida Delibašić Alagić iz Kaknja, koja je bila šesta na listi te osvojila 2.175 glasova. Delibašić Alagić je zastupnica, ali tada ispred Saveza za bolju budućnost – Fahrudin Radončić, bila i u mandatnom periodu 2014-2018. godine.

Memagić je, pak, zastupnički mandat za ZDPFBiH, iz izborne jedinice 6, odnosno 406 (Kakanj, Vareš, Olovo, Visoko i Breza), u kojoj je bio treći na listi te osvojio 4.299 ili 25,66 posto glasova, a naslijedit će ga Almedin Aliefendić iz Kaknja, koji se sa sedme pozicije na listi SDA probio na treće mjesto.

Aliefendić je osvojio 3.836 ili 22,90 posto glasova svoje stranke na toj listi, koju je predvodio te osvojio najviše glasova, 6.794 ili 40,55 posto, njegov sugrađanin Mirsad Zaimović.

-Odlučio sam da neću preuzeti mandat, odnosno da ću, ako Bog da zdravlja, još dvije godine biti načelnik Olova. Ja sam u službi naroda i mislim da sam potrebniji lokalnoj zajednici, a u ZDPFBiH će ići mlađi kolega Aliefendić- kazao je za Fenu Memagić.

Da li će, pak, na narednim, Lokalnim izborima 2024. godine, ponovo biti kandidat za načelničku poziciju u Olovu, Memagić ističe kako “nema potrebe da unaprijed bilo šta planira”.

Pravila nalažu da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine svima koji su osvojili povjerenje birača na općim izborima dostavlja uvjerenje o dodjeli mandata uz obrazac za izjavu da li prihvataju te  mandate ili ne. Ako ne prihvate, mandati će biti dodijeljeni sljedećim kandidatima  čija imena su na izbornim listama njihovih stranaka, dok će upražnjena načelnička odnosno gradonačelnička mjesta biti kadrovski popunjena novim kandidatima koji osvoje povjerenje birača na prijevremenim izborima za te nivoe.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE