Lokalne TemeKulturaManifestacija 'Dani vakufa 2023' u osam bh. gradova među kojima je i...

Manifestacija ‘Dani vakufa 2023’ u osam bh. gradova među kojima je i Visoko

Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizuje manifestaciju “Dani vakufa u BiH” koja će ove godine, od 9. do 18. maja, biti održana u Sarajevu, Tuzli, Doboj-Jugu, Bihaću, Cazinu, Livnu, Visokom i Mostaru.

Tokom nanifestacije bit će održan okrugli sto o vakufima, izložba o autentičnosti bosanskih džamija, kao i promocija monografija „Vakufi na području Medžlisa Islamske zajednice Livno“ i „Vakufi u Visokom: Nacionalizacija i povrat (1945–2021)“.

Također, u okviru programskog sadržaja u planu je svečano otvaranje Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima, otvaranje ženskog internata Behram-begove medrese u Tuzli, otvaranje novoizgrađene džamije u Pećigradu, Cazin,  a u Bihaću će biti upriličena svečanost u povodu završetka rekonstrukcije zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta.

Najistaknutijem vakifu u 2022.godini bit će dodijeljena Plaketa, a u svim džamijama u BiH i dijaspori bit će kazivana hutba o temi „Vakifi su dobročinitelji koji se pamte“.

Cilj manifestacije je ukazati na važnost i ulogu vakufa u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući kojima su se gradovi i razvijali, javlja MINA.

U Vakufskoj direkciji vjeruju da održavanje višednevne manifestacije posvećene vakufima tokom koje se osvjetljava kulturna, socijalna, obrazovna, vjerska i općedruštvena dimenzija i uloga vakufa, pomaže u jačanju svijesti o značaju i ulozi vakufa u današnjem vremenu.

Također se promovira vakufe i nova uvakufljenja, te doprinosi u procesu povrata uzurpiranih i oduzetih vakufa, jer su vakufi imali izuzetnu ulogu u kulturnoj, obrazovnoj i društvenoj povijesti Bosne i Hercegovine i razvoju gradova i privrednih djelatnosti na ovim prostorima.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE