ZDKPolitikaMandatar za sedam dana: Šestorka u ZDK poručila da je napravila programsku...

Mandatar za sedam dana: Šestorka u ZDK poručila da je napravila programsku koaliciju

Stranke okupljene u tzv. “Šestorku” u Zeničko-dobojskom kantonu održale su danas konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o pregovorima i formiranju vlasti u kantonu, te na kojoj je objavljeno da je sklopljena programska koalicija u ovom kantonu.

“Šestorku” koju čine BHI KF, SDP BiH, DF, NiP, NES i Naša stranka postigli su sporazum o programskoj koaliciji u okviru koje će nastupati u naredne četiri godine, piše Klix.

Na konferenciji za medije se prvi obratio Fuad Kasumović, ispred BHI KF koji je rekao da su ovoj koaliciji prethodili brojni razgovori koji su rezultirali “jakom koalicijom” čiji će plan biti naknadno objavljen.

“Razgovarali smo o svim temama, a o ministarstvima još uvijek nije postignut dogovor. Javnost će o svemu će biti naknadno obaviješteno, a kao i do sada sve će biti transparentno”, rekao je Kasumović.

Predstavnici ostalih stranaka ispred “Šestorke” složili su se da je ovo veliki korak za ZDK, te da ova koalicija predstavlja novu dimenziju koja pokazuje da su građani oprijedjeljeni ka građanskim osnovama.

S obzirom da je BHI KF dobila najveći broj glasova i da su, kao takvi, izabrali da premijer ZDK-a bude iz redova te partije, u javnosti se počelo pojavljivati ime Samre Mehmedović kao buduće nositeljice ove funkcije.

Kasumović je rekao da za sada, još uvijek nije postignut dogovor ko će biti na čelu ZDK-a, te da će javnost o svemu biti blagovremeno obaviještena.

“Mi smo razgovarali o svim pozicijama, počeli smo na poštenim i čistim odnosima i tako ćemo završiti. Nismo još ništa podijelili, osim da je jasno da BHI KF ima najviše glasova i da mi biramo, ne znamo ko će biti premijer, ali imamo dosta ozbiljnih kandidata. Može biti i nestranačka osoba, ali se svakako prvo moram dogovoriti sa svojim kolegama”, rekao je Kasumović.

Također, na pitanje kako sutrašnji pregovori “Osmorke” u Mostaru mogu utjecati na ovu koaliciju, Kasumović je rekao da “ne zna kako i šta može biti, ali da na ovu koaliciju ništa neće utjecati”.

“Ovo je prvi put da ljudi iz ZDK žele vladati ZDK-om. Sa svima sam razgovarao, niko nama ne brani. Šta će biti i kako će biti ne znam, hoće li se to nekako odraziti na nas – na ovu koaliciju neće utjecati”, rekao je Kasumović.

Foto: N1

Visoko.co.ba / Klix


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE