Malezijska poljoprivredna organizacija (NAFAS) u Visokom

POLJOPRIVREDNICI IZ MALEZIJE BORAVILI U POSJETI OPĆINI VISOKO

U Maloj sali Općine Visoko danas je za predstavnike Malezijske državne poljoprivredne organizacije (NAFAS), održana prezentacija visočke poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednih potencijala.

NAFAS je vodeća poljoprivredna organizacija u Maleziji koja sarađuje sa poslovnim subjektima širom svijeta, te svakodnevno uspostavlja nove poslovne kontakte, sa željom da postane jedna od najprepoznatljivijih poljoprivrednih organizacija na svjetskom tržištu.

Predstavnici NAFAS-a su poslovnu turneju po Balkanu iskoristili kako bi posjetili općinu Visoko i na licu mjesta se uvjerili da je Visoko perspektivna sredina u kojoj lokalna vlast, predvođena načelnicom mr. sci. Amrom Babić, svakodnevno nastoji da kreira povoljniji životni ambijent za sve mještane, jačanjem privrednih i infrastrukturnih potencijala.

Fejs Naslovna

Gostima iz Malezije na početku se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća prof. Bajro Fejzić, a nakon toga su prigodnom prezentacijom predstavljeni mnogobrojni visočki poljoprivredni potencijali, a gosti su upoznati i sa izazovima sa kojima se općinske vlasti suočavaju kako bi svim građanima poboljšali životnu svakodnevnicu.

„Danas je upriličena posjeta Udruženja poljoprivrednika iz Malezije, koje je organizovano na državnom nivou i okuplja vrlo značajne poljoprivrednike iz svih oblasti poljoprivrede.

Imali su priliku vidjeti kratku ali veoma sadržajnu prezentaciju poljoprivredne proizvodnje na području visočke općine, a zatim je uslijedila posjeta određenim visočkim privrednim subjektima.

Nadamo se da će ova posjeta rezultirati poslovnom saradnjom i razmjenom poslovnih iskustava u području poljoprivredne proizvodnje“, pojasnila nam je gđa. Suada Koljenović šefica Odsjeka za privredu u Općini Visoko.

Slika 1

Naglašeno je zadovoljstvo činjenicom da Visoko nastavlja sa politikom stvaranja prijatelja, a posjeta malezijskih poljoprivrednika je još jedan u nizu primjera podrške općini Visoko, koja je u proteklom periodu postala veliko gradilište i rapidno nastavlja trend modernizacije u skladu sa evropskim i svjetskim standardima i put prema samom vrhu liste najnaprednijih općina u BiH.

Slika 4

Predsjednik NAFAS-a, gosp. Saipolbahari Bin Haji Suib je istakao svoje zadovoljstvo posjetom našoj općini i uvjerenje da će se u budućnosti realizirati veliki broj projekata na obostrano zadovoljstvo.

„Prvi put sam u Visokom i veoma sam impresioniran. Spremni smo na međunarodnu saradnju između Malezije i općine Visoko kada je u pitanju razmjena tehnologija ali i ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Glavni cilj NAFAS-a je da do 2050. godine farmeri u Maleziji postanu milioneri i unaprijede poljoprivrednu proizvodnju na najviši mogući nivo“, poručio je predsjednik Malezijske državne poljoprivredne organizacije.

Slika 3

Nakon sadržajne prezentacije, uslijedila je posjeta visočkim privrednim subjektima, firmama Suša Commerce d.o.o. Visoko, Brovis d.d. Visoko i Frutti Funghi.

Slika 5

Press Općine Visoko