Malala Yousafzai dobila vlastiti asteroid

432

Malala Yousafzai, aktivistica za prava djece u Pakistanu i dobitnica Nobelove nagrade za mir dobila je vlastiti asteroid, javlja BBC. Radi se o asteroidu promjera četiri kilometra koji je smješten u glavnom asteriodnom pojasu između Marsa i Jupitera, a put oko Sunca prijeđe u pet i pol godina.

Za to izvanredno priznanje pobrinula se djelatnica NASA-e Amy Mainzer koja je 2010. otkrila golemu stijenu, ranije poznatu kao 316201. Prema pravilima Međunarodne udruge astronoma, Mainzer ima pravo dati ime asteroidu, pa ga je prozvala po 17-godišnjoj Malali.

Mainzer je na blogu Zaklade Malala napisala kako je tim potezom željela inspirirati mlade žene diljem svijeta. “Očajnični nam trebaju svi pametni ljudi da bi rješili najteže probleme čovječanstva i ne možemo si priuštiti da polovica stanovništva bude isključena”,  kaže Mainzer.

Malala je nastrijeljena u listopadu 2012. kada se ukrcavala u školski autobus u dolini Swat u Pakistanu. Planetarno poznata postala je kada se pojavila u dokumentarnom filmu BBC-a o životu pod vlašću pakistanskih talibana koji su vladali tim područjem i teško kršili prava žena, uključujući i pravo na školovanje.

Nakon liječenja u Velikoj Britaniji, postala je svjetska senzacija govoreći u UN-u i drugim međunarodnim institucijama o pravu na edukaciju. Zbog svojih je nastojanja 2014. dobila Nobelovu nagradu za mir zajedno s indijskim borcem protiv iskorištavanja djece Kailashom Satyarthiem.

Komentari

komentara