NaslovnicaBiHPrivredaMak Zara real...

Mak Zara realizira svoj prvi izvoz, čokoladne praline sa suhim šljivama uskoro na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata

Mak Zara domaći proizvođač premium brendova pralina i čokolada, ovih dana realizira svoj prvi plasman na jedno inozemno tržište. Tako će se prve bosanskohercegovačke čokoladne praline sa suhim šljivama naći na policama marketa i u online prodaji na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Osim na Bliski istok, Mak Zara praline uskoro bi se trebale prodavati i na tržištu EU, navodi se u saopćenju za medije ove kompanije.

Plasman u UAE realizira se u saradnji sa distributerom Balkan trading. U prvom valu planirana je prodaja na sajmu Global Village koji traje šest mjeseci, zatim kroz određeni broj prodajnih marketa, ali i putem druge najveće online platforme za Bliski istok – www.noon.com

“Nakon što smo u posljednjih 20 mjeseci, od kako poslujemo u okviru AS Holdinga, proveli konsolidaciju poslovanja i povratak brenda na domaće tržište, proširili smo proizvodne kapacitete i povećali produktivnost. Na taj način ispunili smo uvjete za nastup na inozemna tržišta. Ovo je naša prva narudžba iz inozemstva i veoma nas raduje da smo zadovoljili vrlo stroge kriterije jednog od najzahtjevnijih svjetskih tržišta kakvo je tržište Emirata. U toku su aktivnosti za plasman proizvoda i neke od zemalja EU”, izjavio je Armin Hodžić direktor kompanije Mak Zara.

Mak Zara je osnovana prije 10 godina i prva je bosanskohercegovačka manufakturna proizvodnja belgijske čokolade. Mak Zara spada u premium brendove, upravo zbog osobenosti koje sa sobom nosi ručna (handmade) izrada svih proizvoda, sa najkvalitetnijim i biranim čokoladama i punjenjima, specifičnog i ukusno dizajniranog pakovanja.

Mak Zara nudi proizvode u tri kategorije – čokolade, praline i suho voće u čokoladi.

Našem tržištu poznate su od ranije tzv. FUN čokolade zbog zanimljivih naslova i pakovanja kao što su “Za rođendan”, “Za ljubav”, “Za raju”, itd. Tu su Handmade čokolade – tamna, mliječna i bijela čokolada sa dodacima orašastih plodova i suhog voća. U segmentu pralina zastupljene su Standardne praline – komercijalna premium pakovanja i Praline u kožnim i drvenim kutijama – ekskluzivna pakovanja, tzv. gift varijante sa fokusom na korporativne poklone. I u trećem segmentu, suhog voća sa čokoladom, zastupljeni su suha šljiva sa cijelim orahom i dodatkom meda sve preliveno sa tamnom čokoladom, zatim suha smokva sa cijelim bademom i dodatkom meda prelivena sa mliječnom čokoladom, suha brusnica sa medom i tamnom čokoladom, te suha smokva sa orahom u čokoladi.

Zbog manufakturnog načina proizvodnje, Mak Zara posjeduje jednu posebnu vrstu fleksibilnosti u proizvodnji. Naime, u stanju je ponuditi i tzv. personalizovane poklone sa logotipom kompanije ili nekim specijalnim porukama, a posjeduje i vlastiti shop u kojem su u ponudi rinfuz praline, lomljena čokolada, itd. Isto tako, ove godine je otvoren i prvi Choco boutique Mak Zara u Sarajevu (Mercator, Ložionička).

“Treba istaći da smo u prethodnom periodu jako puno radili na inovacijama, što je rezultiralo novim asortimanom proizvoda. Zadovoljivši zahtjeve kupaca proširili smo tržište, a sve je rezultiralo sjajnim reakcijama ljubitelja premium čokolada i pralina, ali i kontinuiranim rastom prodaje”, ističe Hodžić.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.