Mahmutović: FIBA Europe suspendovala BiH

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine u ostavci Harun Mahmutović potvrdio je da je i Košarkaški savez dobio dopis FIBA Europe u kojem je navedeno da je seniorska košarkaška reprezentacija BiH suspendovana.

“FIBA Europe je poslala pismo u 14 saveza, tačnije rečeno savezima čiji su klubovi odlučili da igraju ULEB-ov Eurocup. FIBA je poslala jasno upozorenje i stavila do znanja svim savezima ukoliko njihovi klubovi u pojedinim državama izaberu Eurocup, a ne FIBA-inu Ligu prvaka da će u tom slučaju njihove reprezentacije biti suspendovane i neće moći učestvovati u kvalifikacijama za Eurobasket ove godine”, rekao je Mahmutović.

Prema njegovim riječima, FIBA traži da suspendujemo Igokeu koja ne može biti učesnica domaćeg prvenstva, ne može biti dio saveza i u tom slučaju će igrati reprezentacija u kvalifikacijama ovo ljeto.

“Ali hajde da ne prejudiciramo, ja mislim da neće uopšte ovo biti tako lako rješivo. Ovo će biti turbulentno ljeto za košarku na relaciji FIBA – Euroleague. Mislim da se tek tako ne može suspendovati 14 saveza i neke od najvećih saveza Evrope. Možda bi bilo najbolje da sačekamo malo da vidimo kako će se ovo sve odvijati da ne ulazimo u neke prognoze i špekulacije da li će Igokea igrati ili ne”, kazao je Mahmutović.

Dodao je da je to odluka Upravnog odbora, koji će odlučivati o statusu Igokee i reprezentacije.

“Igokea neće igrati Eurocup, ona je samo potpisnica ABA lige i njihovog ugovora. Ukoliko Igokea izabere da igra Ligu prvaka, možda je to dobra šansa za Igokeu da igra jaka takmičenja. Tu su pokriveni troškovi i na kraju krajeva vidjećemo šta će i Igokea izabrati. Još je rano o bilo čemu govoriti”, rekao je Mahmutović

Kako prenosi Agencija BETA, FIBA Europe je poslala pisma u 14 košarkaških saveza u kojima ih obavještava da su suspendovani s Evropskog prvenstva.

Osim BiH, pisma o suspenziji upućena su u Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Rusiju, Španiju, Litvaniju, Grčku, Izrael, Poljsku i Tursku.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.