NaslovnicaLokalne TemeMahir Burić: ...

Mahir Burić: Kaligrafija je moja strast bez koje danas ne bih mogao zamisliti život

Visočanin Mahir Burić ima 33 godine, završio je srednju ekonomsku školu i radi u firmi Provis Graphic.

Mahir se već godinama bavi kaligrafijom, svojim lehvama ukrašava domove širom svijeta, a ezanom i ilahijama je dotaknuo srca mnogih ljudi.

“Svaki čovjek ima nešto što nosi u duši, nešto čime ga je Allah dž.š. počastio i svaka duša dar koji ima u sebi vremenom izbaci na vidjelo. Moja duša je izbacila ljubav prema kaligrafiji, mujezinjenju, ezanu i učenju ilahija.” – rekao je Mahir na početku našeg razgovora.

Svoje prve lehve je uradio dok je još išao u mekteb, a samo nakon par ispisanih lehvi, kaligrafija je ušla u njegovo srce i postala njegova strast bez koje kaže da danas ne bi mogao zamisliti svoj život.

Inače kaligrafija je danas popularna umjetnost u svijetu. Pored muslimana i ljudi drugih religija su veoma zainteresovani za ovu vrstu umjetnost. Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja (krasnopis).

“Svaka civilizacija imala je svoju kaligrafiju, pa razlikujemo, na primjer, arapsku kaligrafiju, osmansko-tursku, kinesku i druge. Imamo šest poznatih vrsta kaligrafskog pisma: sulus, nesh, muhakkak, rejhani, tevki i rika.”

Mahir radi na papiru, mada što se tiče same kaligrafije, može se raditi na foliji, staklu i drvetu. Kako kaže inspiraciju za svoja djela pronalazi u ljubavi prema Allahu dž.š. i ljubavi prema poslaniku Muhammedu s.a.w.s.

Prije par godina objavljen je i Mahirov ezan pod nazivom “Ezan from Bosnia, koji je doživjeo ogroman uspjeh.

“Iskreno nismo očekivali tu brojku pregleda, video je objavljen i na drugim YouTube kanalima, a po našoj procjeni ima nekoliko miliona pregleda. Kada smo objavljivali video kontali smo da će imati par hiljada pregleda. Što se tiče videa “Ezan from Bosnia” to je uspjeh visočke omladine, ja moram da spomenem da su na tom videu učestvovali i moj rođak Hajdarević Amir koji je radio montažu videa. Za kameru je bio zadužen moj prijatelj Kamarić Admir, ezan smo snimili u Marshall studio kod mog komišije Uzejirović Midhata, a prvi medij koji je lansirao taj video u svijet je ko drugi nego naš Visoko.co.ba.”

Objavljivanjem videa “Ezan from Bosnia” dobili su pozitivne reakcije iz cijelog svijeta, a ezan se koristi i u mnogim drugim videima.

“Nedavno je i jedna od najpopularnijih islamskih televizija Tv Peace puštala naš ezan, što je ogroman uspjeh. Pored toga važno je spomenuti da se ezan koristio i u seriji našeg Alije Izetbegovića. Također su pojedine televizije koristile naš ezan u svom programu kao i naša RTV Visoko. “Ezan from Bosnia” je ogromna promocija našeg grada jer su u videu prikazane naše džamije.

Za kraj našeg razgovora Mahir je poručio svoj omladini da sve što rade, rade isključivo iz ljubavi i da je uspjeh zagarantovan.

 

Visoko.co.ba/Ajla Čaušević

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.