NaslovnicaZDKMaglaj: Uskor...

Maglaj: Uskoro završetak radova na izgradnji deset stambenih jedinica u okviru Projekta za oporavak od poplava/klizišta

Radovi na izgradnji deset stambenih jedinica koje su totalno uništene u poplavama i klizištima 2014. godine na području općine Maglaj privode se kraju, a sanacija četiri stambena objekta je završena u okviru Projekta za oporavak od poplava/klizišta. U toku je vanjsko uređenje oko stambenih jedinica, priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, te priključenje električne energije.

Također, u sklopu ovog projekta svi korisnici su imali mogućnost da pristupe ekonomskom osnaživanju koje je podržala Evropska unija. Jedan korisnik je ispunjavao sve uvjete i isporučen mu je plastenik za poljoprivrednu proizvodnju, a uz to će dobiti zasad za proljetnu sadnju, repromaterijal, vještačko đubrivo i pomoć od stručnog lica iz te oblasti.

Važno je napomenuti da će se izvršiti proširenje liste za koju je pet korisnika ispunilo uslove i u interventnom dijelu odabrana su dva korisnika za izgradnju i jedan za sanaciju.

Projekat za oporavak od poplava/klizišta finansira Evropska unija, u saradnji sa vladama entiteta, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u partnerstvu sa Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA), Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i partnerskim opštinama i gradovima. Projekat predstavlja nastavak aktivnosti sanacije šteta uzrokovanih elementarnim nepogodama koje su BiH pogodile 2014. godine. Projekat pomaže trajno stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih kategorija stanovništva u poplavljenim područjima, kroz izgradnju i sanaciju individualnih stambenih objekata, pomoć maloj poljoprivredi, te kreiranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru.

visoko.ba/maglaj.net

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.