Home ZDK Kultura Magični svijet Ešrefa Muratovića: Rudar iz Breze uprkos slabom vidu stvara slike od kojih zastaje dah

Magični svijet Ešrefa Muratovića: Rudar iz Breze uprkos slabom vidu stvara slike od kojih zastaje dah

0
Magični svijet Ešrefa Muratovića: Rudar iz Breze uprkos slabom vidu stvara slike od kojih zastaje dah

Vjerujete li da ruka jednog rudara može biti dovoljno sposobna za obavljanje rudarskih poslova, ali i dovoljno precizna da napravi slike koje izgledaju kao da su fotografije?

Za Visoko.co.ba piše: Šejla Šehić

Ešref Muratović, poznat kao Bubby, živi i radi u Brezi. Od 1984. godine obavljao je teške poslove u Rudniku mrkog uglja u Brezi, sve do prije nekoliko godina kada je doživio tešku nesreću, kada je izgubio upotpunosti vid na desnom oku. Još uvijek je uposlenik RMU Breza, ali slikarstvo je ostala ljubav oduvijek i bez obzira na sve okolnosti radi i stvara svoja umjetnička djela.

Na pitanje kakvo je to stanje slikara u Bosni i Hercegovini, Muratović nije mogao pohvaliti siutaciju. Iznimno je tužan, jer u Brezi vlada takva ekonomska situacija da, nažalost, mnogi sliku smatraju luksuzom. Ali ono što ga posebno raduje je to da su građani zainteresovani pogledati njegove izložbe i govoriti o njegovim djelima.

Također, otkrio nam je da svaku svoju sliku jednako voli, u pravom smislu te riječi, a onda kada dođe u situaciju da mora prodati sliku, osjeća se tužno i govori kako se za svaku od njih veže i teško rastaje.

Dok je god prirode, smjene godišnjih doba, motivacija za nova djela će biti nepresušna, dodaje na kraju.

U nastavku pogledajte naš razgovor sa ovim samoukim slikarom čija umjetnička djela ostavljaju bez daha.

 

*Tekst autorice Šejle Šehić nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Šejla Šehić

Komentari

komentara