NaslovnicaSvijetMađarska ponu...

Mađarska ponudila rutu za tranzit žitarica

Mađarska je ponudila svoju teritoriju kao moguću rutu za ukrajinski izvoz žitarica, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

“Ponudili smo teritoriju Mađarske, da bismo olakšali prolazak bilo kakvih pošiljki hrane namijenjenih različitim dijelovima svijeta iz Ukrajine, uglavnom u sjevernu Afriku ili na Bliski istok”, rekao je Sijarto, prenosi RSE.

Sijarto, koji je taj prijedlog iznio na sastanku ministara spoljnih poslova EU, nije precizirao količinu žitarica koju bi Ukrajina mogla da izveze preko Mađarske, ali je dodao da bi mogla biti uspostavljena dva logistička čvorišta na njenoj istočnoj granici.

“Dakle, u slučaju da se bilo koja vrsta žitarica ili drugih proizvoda izvozi iz Ukrajine na Bliski istok ili sjevernu Afriku preko Mađarske, to bi moglo da se desi brzo”, rekao je Sijarto.

“Pristup željeznicom lukama u jugoistočnoj Evropi je brz iz Mađarske”, rekao je mađarski šef diplomatijie.

Mađarska je ponudila i transportne kapacitete za ukrajinsko žito.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.