NaslovnicaSvijetMađarska neće...

Mađarska neće podržati sankcije protiv ruske nafte i gasa

Mađarska neće podržati sankcije koje bi onemogućavale isporuke ruske nafte i gasa Mađarskoj, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u izjavi u utorak.

Govoreći u Kazahstanu, Szijjarto je rekao da isporuke ruske nafte preko naftovoda Druzhba predstavljaju oko 65 posto potrebne nafte Mađarskoj i da ne postoje alternativni putevi snabdijevanja koji bi to mogli zamijeniti.

Gergely Gulyas, šef kabineta mađarskog premijera na nacionalnom radiju izjavio je da Mađare ne treba siliti da plaćaju cijenu rata u Ukrajini.

– To se može prevenirati ako nastavimo kupovati energentne po najnižoj mogućoj cijeni – dodao je.

Nastavio je da bi EU trebala povući svoje ranije odluke i ne donositi sankcije koje će kupovinu ruskog plina i nafte učiniti nemogućom, javlja Reuters.

U protivnom Mađarska bi morala kupovati skupe energente, što će učiniti nemogućom umjetno održavanje cijena za kućanstva na postojećoj razini, a ekonomija neće funkcionisati, dodao je.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.