NaslovnicaSvijetEvropaMacron će poz...

Macron će pozvati Francuze na nacionalnu debatu

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron u ponedeljak će uputiti pismo Francuzima u kojem će ih pozvati na veliku nacionalnu debatu u cilju rješavanja krize s pokretom “Žutih prsluka” koja već dva mjeseca potresa vladu.

Posljednja okupljanja Francuza koji osuđuju poresku i socijalnu politiku vlade, u subotu su bila veća u odnosu na prethodne nedjelje.

Oko 84.000 ljudi okupilo se jučer širom Francuske dok ih je prethodne subote bilo oko 50.000. Na protestima u subotu je zabilježeno manje nasilja, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Siguran sam da će Macron naći riječi kako bi mogao da se obnovi dijalog tokom debate”, izjavio je ministar za odnose s parlamentom Mark Fesno.

Francuski predsjednik je obećao tu debatu u decembru pored raznih ustupaka kako bi odgovorio na nezadovoljstvo građana.

Macron će u pismu građanima pozvati Francuze da iskoriste priliku za dijalog, a u utorak će boraviti u Normandiji gdje će zvanično početi debata.

Debata će imati četiri teme, a to su kupovna moć, porez, demokratija i životna sredina.

Sve stranke su takođe pozvane na debatu koja će trajati nekoliko nedjelja, ali su već neke stranke a i pojedini “žuti prsluci” to osporili.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.