“Ma sere i onaj Jašo, pretjeruje, ništa mu ne valja, šupak….”

Za Visoko.co.ba piše Adnan Jasho Jašarspahić: "Vrijeme je pokazalo da ste jadni, čemerni i upadljivo glupi."

809
Adnan Jasho Jašarspahić

Neka te Allah sačuva moje mržnje. Budeš li odveć revnostan gajtanlija, poslaću ti malo ovdašnjeg zraka u lobanji tvog plaćenika. Ubija brže od bijelog praška u tvom prstenu. Od njega spasa nema. Osim za domaće i one koji im nisu stranci… (Derviš Sušić, Uhode)

Neće ovo biti neka duga kolumna, nema se nešto posebno ni reći, odveć se sve samo i kazalo. Sve što sam pisao protekle dvije godine i zbog čega sam bio omražen u krugovima onih koji su činili vlast i virili iz guzica iskompleksiranih prvaka te vlasti i najjače stranke u Visokom na kraju su ispostavilo tačnim. Nedorasla i bezvezna je ova vlast u Visokom. Ispostavila se tačnom i ona teza po kojoj će se samo od sebe urušiti ono što je od početka postavljeno nakaradno. Kompletan sistem vlasti sa svim ludostima od Kraljevih brda, preko podzemnih garaža od Jagode do Pošte, Oktobarskog Ekonomskog Foruma, KTK kao muzeja, novog stadiona, reforme javnog sektora, ti nekakvi trećerazredni Turci bilo Erdoganovi ili Gulenovi koji su dangubili po Visokom, umišljeni hidžab kao brend, vodosnabdijevanje za kompletnu općinu itd…itd…itd … Sve se to ispostavilo kao šuplja i nekorisna priča. Brojke i statistike su neumoljive i ne idu u korist onima koji su za dvije godine uništili Visoko i napravili od njega ovo što je danas. Matematika kao egzaktna nauka pokazuje da je sve izgovoreno u predizbornoj kampanji u 90% slučajeva bilo laž, a Visoko je pretvoreno u oazu sitnih kriminalaca kojima legitimitet daju upravo ovi koji sebe po vlastitom ubjeđenju smatraju “gradskim ocima i majkama”.

U međuvremenu padale su i maske, dupelisci i uvlakači koji su okretali glavu srećući me na ulici odjednom mi se pojavljuju u telefonu kao nepoznati brojevi koji me zovu, a koje sam izbrisao i davno zaboravio. Zovu licemjerni jadovi na kafu, ko biva da nešto pričamo, diskutujemo, družimo se … Nekad i odem, tek toliko da vidim dokle ljudski bezobrazluk seže, pa mi pričaju najogavnije stvari o onima sa kojima su prije dvije godine o meni isto pričali. To su iste one nepotrebne društvene pojave koji su po cijelu noć smišljali što pogrdnija poređenja za mene lično i Visoko.co.ba kako bi se što kvalitetnije uvukli u šupak šizofrenim političkim lokalnim idolima i iluzionistima koji su im obećavali virtualne interese s ciljem uhljebljenja preko politike i stranke.

Otprilike to je izgledalo ovako. Kada taj ljudski jad i šljam okupljen oko bilo koje lokalne stranke (a sve su iste kasnije će se ispostaviti) nije imao pristupa onima koji dijele pare poreznih obveznika i funkcije u javnom sektoru, obično su dolazili meni tražeći pažnju kako bi skriveni iza lažnih imena putem Visoko.co.ba ukazali na svoje probleme. Tačnije lične interese su pokušavali ostvarivati zloupotrebljavajući Visoko.co.ba pokušavajući nas iskoristiti kao sredstvo u svojoj borbi za lični interes, ali na način da tu borbu posmatraju sa strane. Slično je bilo i po lokalnim sijelima, kafanama, vikendicama, džamijama … Svi su bili heroji i pametni sa distance, a kada je trebalo izaći na vjetrometinu, nigdje nikog, zabijali su glavu u pijesak ne znajući da je samo pitanje vremena kada će red doći i na njih. U tajnosti i privatnosti imao sam kontakte sa takvim ljudima, gledali su nepravdu i svojim strahom je odobravali, a mene i moje kolege šatro bodrili i divili se našoj “hrabrosti”.

A onda, čim bi im se ukazala prilika da se približe vlasti i onom nesposobnom dvojcu koji nažalost i danas čine vlast bilo bi:

“Ma sere i onaj Jašo, pretjeruje, ništa mu ne valja, šupak, šta će on pričat …”.

Nanizao sam takvih za ove dvije godine jako puno, sretni su sad, sjede na direktorskim mjestima, dobili su poslove, ostvarili interese. Zvao sam ih nekad prijateljima, danas sam sretan što više nemam nikakav kontakt sa takvim ljigavcima, ljudskim jadom koji je jedan u nizu razloga propasti Visokog.

Međutim, jebo njih, svakako su nebitni i bezvezni. Ovi redovi nastaju iz razloga što nam se opet ukazala prilika da mijenjamo stvari. I to prvo ispred svoje avlije. Unutarstranački izbori su preduslov da na naredne lokalne izbore izađemo zdravi i normalni. Naravno, prije toga dešava nam se šansa da u svim ozbiljnijim visočkim strankama u ovoj godini dešavaju se Kongresi, Konferencije, Reevidencije … Data nam je šansa da u svakoj stranci izbacimo nehljebe i uljeze, lopove i bandu koja samo iskorištava stranku za vlastite interese i priliku damo ostvarenim ljudima od Mjesne zajednice do predsjednika stranke. Imali smo dovoljno vremena da shvatimo ko su poltroni, ulizice, lažnjaci, interesdžije, bezveznjaci. Sad imamo priliku da takve nabijemo nogom i šansu damo zdravim snagama koje će politiku shvatiti drugačije od ulizivačkog sms-anja i rodbinskog zapošljavanja po Općini i javom sektoru te dodjeljivanju nekakvih sumnjivih tendera gdje te neko kome si vjerovao proda za 5.000KM.

SDA, SDP, SBB, a vjerovatno i DF u ovoj godini imaju priliku da u Visokom usljed predstojećih Kongresa naprave i poslože i preslože kadar unutar svojih stranaka koji na normalnim osnovama može Visoko učiniti boljim. OO SDA ima Skupštinu 16.04., prije toga se biraju novi Mjesni odbori, izađite, glasajte, mijenjajte ove koji ne valjaju, na Skupštini glasajte u one koji manje teoretišu i lažu a više pokazuju u praksi. OO SDP-a vrši reevidenciju, ne birajte one koji su faktor stabilnosti SDA u Visokom i koji su sluge aktuelne vlasti da bi sačuvali radna mjesta s platama na budžetu. OO SBB-a ima specifičan način djelovanja ovisno od raspoloženja Fahrudina Radončića nakon Kongresa u Tuzli 25.04., tako da nije toliko ni bitno ko šta misli osim njega. Njega koji je ipak dobio najviše glasova na prošlim Općim izborma u Visokom. U visočkom DF-u se spominje čak i moguće Povjereništvo zbog sukoba OO DF-a Visoko i Zenice, a sasvim je izvjestan i Kongres koji bi preispitao trenutno raspoloženje jedine stranke koja do sada nije učestvovala na lokalnim izborima i nema svojih vijećnika, ali je zabilježila dobar rezultat na Općim izborima.

Ukoliko to ne napravimo, i ukoliko i dalje mislimo biti poltroni koji očekuju mrvice ove duševne fukare na vlasti, onaj ko ostane zadnji nek ugasi svjetlo.

Komentari

komentara