NaslovnicaPreporukaLuksuzno iman...

Luksuzno imanje staro 1.200 godina otkriveno na jugu Izraela

Arheolozi su iskopali raskošno imanje staro 1.200 godina na jugu Izraela koje nudi jedinstven uvid u život bogatih stanovnika regije Negev, saopćila je u utorak državna uprava za antikvitete.

Otkriće u beduinskom gradu Rahatu datira iz ranog islamskog perioda u 8. ili 9. vijeku, saopćile su vlasti.

Luksuznao imanje je izgrađeno oko dvorišta i ima četiri krila sa po nekoliko soba sa svih strana. Jedan raskošan dio ima mermerni hodnik sa kamenim podovima i složenim zidnim ukrasima.

Arheolozi su pronašli i krhotine ukrašenog staklenog posuđa, javlja AP.

Ispod dvorišta, arheolozi su bili iznenađeni kada su otkrili podzemne svodove napravljene od kamena, za koje vjeruju da su korišteni za skladištenje predmeta na nižim temperaturama daleko od užarenog pustinjskog sunca.

Čini se da su svodovi pažljivo izrađeni i dovoljno čvrsti da omoguće ljudima da se kreću između njih pod zemljom. Otvor iz zasvođenih prostorija vodi i do fontane u kojoj su stanovnici mogli pristupiti hladnoj vodi za piće.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.