ZanimljivostiLouisiana - prva američka država u kojoj se lijekovi za abortus kategoriziraju...

Louisiana – prva američka država u kojoj se lijekovi za abortus kategoriziraju kao zabranjene supstance

Louisiana je postala prva američka država koja je usvojila zakon kojim se lijekovi za abortus klasificiraju kao zabranjene supstance, objavili su lokalni mediji u subotu.

Novi zakon koji stupa na snagu od 1. oktobra, koji je potpisao guverner Jeff Landry, čini krivičnim djelom posjedovanje tableta za abortus bez recepta, proširujući ograničenja u ovoj saveznoj američkoj državi koja već ima skoro potpunu zabranu prekida neželjene trudnoće.

Međutim, izuzeće su trudnice koje imaju tablete za ličnu upotrebu.

Zakon također uvodi kazne za prisilne abortuse, uz oštrije kazne za žene koje su trudne više od tri mjeseca.

Lijek mifepriston je prvi put odobren za upotrebu da bi se olakšao abortus u Francuskoj 1988. godine, a sada je odobren u više od 90 zemalja.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE