PreporukaLouis Blériot - prvi čovjek koji je preletio La Manche

Louis Blériot – prvi čovjek koji je preletio La Manche

Louis Blériot (1872-1936), francuski inženjer i pionir vazduhoplovstva koji je 1909. prvi avionom preletio La Manche, umro je 2. augusta 1936. godine.

Blerio je prvo pokušavao da napravi avion mahokrilac (ornitopter), ali je brzo odustao od te ideje, pa je 1903. godine konstruisao prvi avion, a 1906. i avion sa motorom koji je imao tri cilindra.

U Prvom svjetskom ratu Blériot je proizvodio avione za francusko ratno vazduhoplovstvo, koji su bili među najuspješnijim u to vrijeme.

Njegovi počeci u avijaciji su bili manje uspješni. Gradio je čitav niz letjelica, sa mašućim krilima i drugih, ali tek u periodu 1900—1903. uspijeva da stvori donekle uspješan model.

On je uglavnom gradio avione jednokrilce. Njegov tip iz 1906. ima motor sa tri cilindra.

Blerio je najpoznatiji po prvom uspješnom prelijetanju kanala La Manche 25. jula 1909. između Calaisa i Dovera.

Udaljenost je iznosila 40 kilometara, a vrijeme leta – 37 minuta. Blerio je letio na visini od 50 do 100 metara.

Blériot je davao doprinos razvoju vazduhoplovstva do kraja života i prvi je nosilac pilotske diplome Međunarodne vazduhoplovne federacije.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE