SvijetEvropaLondonska policija hapsila na protestu podrške Palestini

Londonska policija hapsila na protestu podrške Palestini

Hiljade demonstranata okupilo se u subotu u Londonu šesti vikend zaredom kako bi izrazili svoju solidarnost s palestinskim narodom, zahtijevajući “hitno primirje” u Gazi.

Londonska policija intervenisala je u demonstracijama i uhapsila pet demonstranata.

Mašući palestinskim zastavama i uzvikujući slogane poput “Sloboda Palestini”, demonstranti su pozvali na hitan prekid vatre u Gazi. Oni su također tražili ukidanje izraelske nezakonite blokade Gaze kako bi se omogućio ulazak humanitarne pomoći.

Demonstranti su insistirali da politički lideri, uključujući premijera Velike Britanije Rishija Sunaka i lidera opozicione Laburističke stranke Keira Starmera, bez odlaganja prestanu s učešćem u izraelskim ratnim zločinima.

Jedna grupa demonstranata napala je ured glavnog opozicionog lidera Keira Starmera i člana parlamenta Tulipa Siddiqa iz Laburističke partije u Camdenu, izražavajući nezadovoljstvo zbog njihovog neuspjeha da podrže apele za prekid vatre u Gazi.

Kao odgovor na početak izraelskih napada na Gazu, demonstranti su se u subotu okupili po šesti put, ne samo u Londonu, već i u preko 100 gradova.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE